[操作疑難] TN MONITOR睇戲

小弟最近買了ASUS MG248Q 24'' MON
但係發現睇戲既時候 當背景D畫面移動時 就好似一卡卡 一格格 一層層咁去 一D都唔平滑  唔順暢
由其係D遠景 大場面風景之類 但係佢又唔係疾果隻
打機既時候就唔覺有呢個問題 好似CSGO,LOL咁
以前都係用TN MON 但係MON細唔覺 而家24'' 好礙眼 想請問一下呢個係咪TN MON正常問題?
求大大們解答 thanks

個MON HZ太高?
set 返做60試下?

試左 冇咁嚴重 但係都仲有
呢個問題搞到動態好模糊 睇戲幾辛苦

啲戲得 24fps 先天不足
試吓SVP之類

http://ppkkkp.blogspot.hk/2016/05/SVP.html

小弟最近買了ASUS MG248Q 24'' MON
但係發現睇戲既時候 當背景D畫面移動時 就好似一卡卡 一格格 一層層咁去 ...
lo0265410 發表於 2016-8-30 02:21

畫面睇到一格格,可能條片 bitrate 唔夠所致。你去 youtube 找條1080p MV 睇下。

畫面睇到一格格,可能條片 bitrate 唔夠所致。你去 youtube 找條1080p MV 睇下。 ...
dan_dan 發表於 2016-8-30 10:20

同意,應該係條片bitrate太低所致,同個Mon無關。
(不過要留意有D Youtube片都有同樣問題)

雖然樓主個問題跟TN唔太有關係,
不過都要讚下樓主,竟然明知是TN Mon 都能忍受
重要係桌面電腦用,我真係頂唔住,
幾年前買部 Notebook,IPS 一般貴好多,
所以買左 TN,超後悔......成部 Notebook 變左雞肋,
上淘記搵 Panel 諗住自己換,又偏偏無岩我型號,
到依家幾年重係後悔緊。

回覆 1# lo0265410

Accept that movies only have 23.976 frame per second.  Anime has even less: 6 to 12 drawings per second.  Even a 144Hz monitor will not automatically make a 23.976fps movie smooth.

If you want soap opera smoothness, try SVP as #4.

As far as I'm concerned, such smoothness is fake.  I'd rather watch real choppy stuff.

雖然樓主個問題跟TN唔太有關係,
不過都要讚下樓主,竟然明知是TN Mon 都能忍受
重要係桌面電腦用,我真係 ...
孤兒仔 發表於 2016-8-30 10:36

不過平價144hz都係要TN我自己都可能買樓主呢個mon

不過平價144hz都係要TN我自己都可能買樓主呢個mon
summytsoi 發表於 2016-8-30 04:06 PM

個頭係咁咦郁下,d色水就係咁變點頂....
144Hz 吸引還是 IPS 好,我一定選後者