電視所謂既HDR,電腦mon會唔會有

可能係低能問題,但真心唔識

HDR暫時只有部分新電視先有,電腦mon就唔覺有
係無需要用定只係太新未出?

HDR對打機就好似無太大分別
但始終睇片,或者之後PS4 pro都會話support HDR
諗緊換mon換咩好

所謂新野 只係一路有嘅野.......

回覆 2# Prorock

我係for ps4pro打機用
我估下次新野都係佢出PS5既時候

HDR 係軟體層面..
chocolateice939 發表於 2016-9-15 21:33

講緊個mon support HDR喎?

講緊個mon support HDR喎?
polyu7 發表於 2016-9-15 22:31

有,BENQ打機MON有類似功能,將黑位推光用黎方便玩FPS用

http://www.benq.com.hk/product/monitor/XL2430T/features/
進化版黑平衡讓場景從暗到亮依然清晰穩定
BenQ 黑平衡功能,能夠可以針對遊戲畫面中過暗的局部,加強亮度的處理,不會因此影響到其他亮部表現而產生過曝的情形,玩家在遊戲中,可以看到更多的細節。對於多數陰暗場景的遊戲如碉堡內躲藏狙擊或地下室至樓上的明亮變化都能帶來穩定的視覺。

http://www.benq.com.hk/product/monitor/XL2411Z/features/
暗部場景平衡模式
遊戲畫面的清晰度,在一人稱射擊遊戲中尤為重要。XL2411Z之暗部場景平衡模式,可以對遊戲畫面中過暗的局部場景加強亮度處理,同時不會影響到其它亮部表現而產生過曝情形。讓玩家在遊戲中,看到更多細節,關鍵時刻贏得勝利!

樓主睇完應該唔會話打機冇用啦掛,根本同開CHEAT冇分別

有,BENQ打機MON有類似功能,將黑位推光用黎方便玩FPS用

進化版黑平衡讓場景從暗到亮依然清晰穩定
BenQ  ...
符碌 發表於 2016-9-15 22:43

呢個只係個mon格硬改畫面內容光暗
TV既HDR係片源本身已經咁大range, 唔係TV自己再adjust

呢個只係個mon格硬改畫面內容光暗
TV既HDR係片源本身已經咁大range, 唔係TV自己再adjust ...
KinChungE 發表於 2016-9-15 22:58

打機嗰啲係有完整畫面資訊,你睇唔到唔代表佢唔存在,淨係改光暗位呢啲就係HDR要做嘅野,佢唔係成個畫面改光暗,係局部改光暗

其實根本可以製片時做好曬動態範圍修正,同影相執RAW推黑位留光位一樣,根本普通電視都做到相同嘅野

打機嗰啲係有完整畫面資訊,你睇唔到唔代表佢唔存在,淨係改光暗位呢啲就係HDR要做嘅野,佢唔係成個畫面改光 ...
符碌 發表於 2016-9-15 23:18

錯誤
HDR係同一畫面係可以同時出現極光同極暗同時亦保留detail
暗既內容仍然係暗, 唔會變光左
但係光既可以再光多好多
要原生對比度好高先做到

平時相機HDR既相, 出黎會灰左, shadow光左, highlight暗左, 係因為mon冇HDR
如果配合有HDR既mon/TV, 係會見翻冇HDR時既亮度同對比, 但係仍然黑位睇到detail, 光位唔會爆光