[操作疑難] 電腦hdmi插電視得返2.0聲道(結果係#38)

用緊Sony 43w800c,  再經hdmi用部bluray出5.1
平時用電視直接播mkv係正常出到5.1

但電腦用Hdmi插電視之後係控制台測試過,後置,中置,低音speaker都冇聲,得返2.0
咁樣係咪正常?即係要另外再買條光纖插部bluray?

因為部itx本身冇光纖,要買sound卡/usb出光纖,所以上黎問清楚先
麻煩大家

補充, 係控制台測試果陣, 後、中置speaker會變左由前面發聲

估計係你部TV唔支援LPCM 5.1
只可以Dolby Digital等訊號5.1

估計係你部TV唔支援LPCM 5.1
只可以Dolby Digital等訊號5.1
KinChungE 發表於 2016-9-21 20:29

你好師兄
但睇5.1 Surround Sound Test影片係真係分得開哂6個speaker
所以我估應該係真正support5.1嘅

只係奇怪一用外來source就得返2.0

但睇5.1 Surround Sound Test影片係真係分得開哂6個speaker
所以我估應該係真正support5.1嘅

只係 ...
hpkpk123 發表於 2016-9-21 20:38

正常, 因為你播surround test既片真係用左dolby digital/dts等編碼

正常, 因為你播surround test既片真係用左dolby digital/dts等編碼
KinChungE 發表於 2016-9-21 20:39

原來係咁
咁正常情況下係咪就算買條光纖係電視分開出聲都只會得返2.0?

原來係咁
咁正常情況下係咪就算買條光纖係電視分開出聲都只會得返2.0? ...
hpkpk123 發表於 2016-9-21 20:41

平時既audio source, 係
所以你見蟹onboard audio個driver有個功能叫DTS Connect, 就係將D聲預先encode做DTS訊號, 咁就平時都出到5.1
不過平時出到都冇用, 你根本冇5.1 audio source

平時既audio source, 係
所以你見蟹onboard audio個driver有個功能叫DTS Connect, 就係將D聲預先encode做 ...
KinChungE 發表於 2016-9-21 20:46

其實我係想打機果陣有返5.1姐
即係都要破費買sound卡/usb出光纖直插部bluray
唔該哂你

其實我係想打機果陣有返5.1姐
即係都要破費買sound卡/usb出光纖直插部bluray
唔該哂你 ...
hpkpk123 發表於 2016-9-21 20:53

蟹onboard audio咪有DTS Connect
唔使買sound card

當然sound card有Dolby Digital Live既都可以

蟹onboard audio咪有DTS Connect
唔使買sound card

當然sound card有Dolby Digital Live既都可以 ...
KinChungE 發表於 2016-9-21 21:11

我塊Asus P8B75-M用VIA VT1708S 8 通道 高傳真音效 CODEC
試過直接插底板HDMI落部Bluray直頭係冇反應

而更重要嘅係部Bluray得一個HDMI口, 依家得返一個光纖input