[操作疑難] 求monitor 介紹 打機用25-27"

我而家display card gtx970

主要都係打機 睇戲

平時打開 LOL GTA 咁, 遲下會買PS4 pro 玩下槍game fifa 個d

唔需要4k

2k 就應該夠(其實會唔會同1080p 差好遠)

G sync. 唔知係咪有咁大分別 所以唔知對我有冇用。當住唔洗先

25-27吋

6ms

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

我而家display card gtx970

主要都係打機 睇戲

平時打開 LOL GTA 咁, 遲下會買PS4 pro 玩下槍game fifa  ...
harriswan 發表於 2016-9-21 19:02

仲有60hz 同 144hz 會有咩分別?  當住144hz

Budget 就 2000-3500

有冇咩牌子型號介紹下

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

規格黎講 AOC AGON AG271QX 好似好正 ( https://www.hkepc.com/14331/144H ... F%E7%A4%BA%E5%99%A8 ),但係你 budget 唔夠,就不如要返 Full HD 既 AOC G2770PQU

Dell 2515 有2k 賣 2k

144HZ 姐係一秒出144張圖
60HZ 一秒出60張
姐係要FPS去到60以上先有幫助 144以上先用得盡
2K同1080唔會差好遠
效能上可能會低D(FPS低D)
畫質上其實都好睇 PPI (PIXEL PER INCH) 同樣1080P 24同27吋 24吋清D 27吋大D

G SYNC上網睇係當你FPS唔夠個陣佢就會DOUBLE 你D FRAME
令你視覺上順D   
如果你上2K 或者 1440P 而又用970 咁可能要G SYNC
但係G SYNC張晶片(錢計落MON度) 又千幾蚊 就夠你換卡
(1060 勁DD)
所以 1440P 唔洗G SYNC LAG機最多畫質唔去盡 或者1080P返
相信27吋 1080都唔會太差
LOL 144HZ幫助應該唔大(冇玩LOL)
GTA 144HZ 太天真了+冇乜幫助 (我RX480 畫質最低好似9X FPS 全開平均4X  9X可能錯 冇長開  只係試左陣)

主機 多數SET死30 FPS  有D GAME會SET 60
不過我冇留意PS4 PRO 不過144HZ就極大可能用唔著
比你咁高FPS都上唔到

同你一樣requirement
都係要for ps4 pro
我覺得ps4 pro就買4k mon
hdr都可能係其次, 2k 4k差好遠

規格黎講 AOC AGON AG271QX 好似好正 (  ),但係你 budget 唔夠,就不如要返 Full HD 既 AOC G2770PQU ...
PNBA 發表於 2016-9-21 22:00

呢個free sygn 同adoptersygn 同g sygn 有咩分別

144HZ 姐係一秒出144張圖
60HZ 一秒出60張
姐係要FPS去到60以上先有幫助 144以上先用得盡
2K同1080唔會差好 ...
1234950 發表於 2016-9-22 05:54

咁如果1080有咩好介紹。27吋

無144Hz 唔緊要既話。咁幾多先好?

同你一樣requirement
都係要for ps4 pro
我覺得ps4 pro就買4k mon
hdr都可能係其次, 2k 4k差好遠 ...
polyu7 發表於 2016-9-22 09:36

4k mon 貴到hihi

Dell 2515 有2k 賣 2k
rockie577 發表於 2016-9-21 22:10

用緊正