27吋 IPS monitor

近排又玩翻下 game. 用緊隻 Samsung SyncMaster 275T 漏光非常嚴重, d 黑位真係愈睇愈辛苦. 所以都係買隻新的.

由於有時會訓係度睇片, 所以基本上想要 IPS. TN 有冇 d angle 好一點的?
Resolution 照計就 1440p 好一點, 但我估部機要跑 1440p 會有點吃力. 所以都唔太介意 1080p 的.
部機有點老:  E3-1230V2 + R9 290.... 但唔會換 CPU/card 了.
Refresh rate 我見而家去到 144/165Hz 咁誇張. 其實有無用?
A 卡關係, 有得話 Freesync 都有點用, 但都係果句, 現在部機都唔會高 fps 得去邊. 對我而言都只係 gimmick 而已.
最大考慮係跑唔掂 1440p 的話, 咁下一個最佳 resolution 是什麼? 1080p 我估會朦吧?

暫時睇左下面哩 d (只睇到 L, 未睇其他).
睇落 ASUS MG279Q 幾好, 不過成 $5K.

個個都話 60hz 同 144hz 天同地比, 打完144hz 返去打60hz好似慢動作咁

但係2560x1440如果要keep住144hz, 好似需要GTX 1080級數既card, 所以如果你將來唔會upgrade, 而家又想試下高hz打機, 1080p freesync係你唯一選擇

如果又要靚畫面既IPS panel, 買MG279Q我覺得ok呀, 第時買新機都可以用返, 只不過唔用得N card...

如果係漏光問題,建議你唔好再買IPS芒,因為漏光係IPS既通病。如果可視角度有要求,又好介意漏光,建議你買隻VA好過。

AOC AG322FCX可能仲正喎,VA, 1080,Freesync, 144Hz, $4390
http://hd.stheadline.com/digital ... d=870&srctype=g

個個都話 60hz 同 144hz 天同地比, 打完144hz 返去打60hz好似慢動作咁

但係2560x1440如果要keep住144hz, 好似需要GTX 1080級數既card, 所以如果你將來唔會upgrade, 而家又想試下高hz打機, 1080p freesync係你唯一選擇

如果又要靚畫面既IPS panel, 買MG279Q我覺得ok呀, 第時買新機都可以用返, 只不過唔用得N card... ...
cheong06 發表於 2016-9-29 16:30

其實 freesync 唔係咁大引力, 唔係必需品.

只係一買隻 mon, 至少用四五年. 當然有得好一點, 多一點功能好一些.
反而最想試的係 > 60Hz. 今日去睇過隻 MG279Q, 係幾好... 不過最平都要 $4900.
其實睇落 VX279H 也不差, 平一半有多.

如果係漏光問題,建議你唔好再買IPS芒,因為漏光係IPS既通病。如果可視角度有要求,又好介意漏光,建議你買 ...
btwinder 發表於 2016-9-29 17:19

無理由因為一隻差的漏光 mon, 而放棄其他吧?

AOC AG322FCX可能仲正喎,VA, 1080,Freesync, 144Hz, $4390
PNBA 發表於 2016-9-29 21:27

唔想買曲 mon 呢.

freesync.. G-sync... 人地D pro-gamer必用架.. 好似

freesync.. G-sync... 人地D pro-gamer必用架.. 好似
cheong06 發表於 2016-9-30 09:44

咁我唔係 pro-gamer 喎.