[操作疑難] 點解垂直同步唔會撕裂,但鎖60Fps就會?

點解玩鬥陣特攻嗰陣,開左垂直同步唔會撕裂,但係將幀數上限鎖60Fps就會出現有畫面撕裂?

用緊FS2434

我粗略理解:
垂直同步=同你個mon嘅更新速率同步,如果你個mon 60Hz,咁代表一秒入面會有60個影格,而且更新速度平均

鎖60FPS=每秒最多出60fps,但確保唔到佢同步,每一格輸出可快可慢,但個mon更新既時間就定左

我認識唔深,但之前crysis係會如果一做唔到60fps,就直接降做30fps,個mon每更新兩次就出一frame,唔會撕裂。

垂直同步 全名係 等候垂直同步
wing230 發表於 2016-10-18 09:36

垂直同步全名係垂直同步
英文係vertical synchronization

同步本來就包含左等候嘅意思..

其實所有遊戲,唔開同步嘅話就會有機會撕裂
所謂同步你可以理解為MON 更新同DISPLAY CARD 更新嘅同步

唔同步嘅話,有機會喺個MON 拎個FRAME嘅時候,DISPLAY CARD 未畫好晒
就變左個FRAME有一半係而家呢個FRAME,有一半係上一個FRAME(當然唔一定係一半半)

咁就形成撕裂,而FPS 特別明顯,因為好多時動作快,所以前後兩個FRAME 嘅畫面分別大,咁就更容易睇得出

鎖上限只係限制左出DISPLAY CARD 出FRAME嘅最高速度,無同步嘅作用

至於點解一唔夠60FPS 就會DROP 做30FPS
VSYNC 開左之後,就等於DISPLAY CARD 每1/60秒就有一次機會更新個FRAME(以60Hz為例)

如果你未畫完就只能用返上個FRAME,等於SKIP左一個FRAME
每2/60秒先UPDATE一次就變左30FPS..
如果連30FPS都唔夠快,要SKIP 兩個FRAME先掂,就變左3/60秒先UPDATE到一次,就變左20FPS..

via HKEPC Reader for Android

gserli 發表於 2016-10-18 11:17

你呢個圖,如果本身唔知VSYNC 係點有機會誤會
會以為上圖開左VYSNC 變下圖..

你呢個圖,如果本身唔知VSYNC 係點有機會誤會
會以為上圖開左VYSNC 變下圖.. ...
masseffect 發表於 2016-10-18 11:34