平mon只用嚟coding,可以用咩準則去揀?

打棟嚟用

via HKEPC Reader for Android

打棟嚟用  

alan11abc 發表於 2016-10-31 22:09

打棟嚟用能最緊要係IPS同有Wall Mount孔。

而家D IDE 一個畫面介開咁多分 一個16:9 都唔知有冇4分1用黎Coding
買個21:9 仲實際
如果唔用IDE 左Coding 右preview 一流
用Chrome 開 developer console 左右拼排十分方便
平時公司用開16:9 都唔夠闊 個web page得返3分1 睇唔曬個width..

贊同
而家D IDE 一個畫面介開咁多分 一個16:9 都唔知有冇4分1用黎Coding
, 但21:9七八千銀?

@樓主, 查實coding唔代表應該用雞mon... 長期睇藍光好傷眼,買隻好少少啦⋯

用 RGB LED Backlight or  GB-R LED Backlight 的 Mon
或者 用返CCFL MON
W-LED Backlight 傷眼

贊同, 但21:9七八千銀?

@樓主, 查實coding唔代表應該用雞mon... 長期睇藍光好傷眼,買隻好少少啦⋯ ...
cosmonova 發表於 2016-11-1 00:26

用terminal vi, nano都傷?

查實係我幅防藍光眼睛用唔夠一年就,就戴到我暈(可能之前鏡框彎左少少影響到,依家沒戴
買隻Mon,唔戴眼鏡下,可以唔洗用12.5inch notebook mon coding 咁辛苦
隻Mon 咪最多用四年(两年Master ,唔拎翻香港
(台灣讀CS

據經驗癲起上嚟(學生程度比較下)一日可能八個鐘都Coding

用四年就算的話就平平地算,打豎用就要搵啲IPS panel嘅,係怕藍光的話就核突少少校低個Mon啲藍色(雖然係會黃甘甘)

回覆 6# alan11abc

即使terminal, mon flicker 及藍光都會傷眼.... 靚mon除咗睇顏色, 其實護眼功能都很重要.

題外話: 記得搵隻靚keyboard...

自己嘅要求:
主 Mon(橫)

IPS
>= 4K
>= 27吋

副 Mon 無乜所謂(直)

呢個 Config 會8成時間望主 Mon, 2成時間望副Mon

個人感覺好用過 24(橫) + 24(橫) 無咗主次之分

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

自己嘅要求:
主 Mon(橫)

IPS
>= 4K
>= 27吋

副 Mon 無乜所謂(直)

呢個 Config 會8成時間望主 Mon ...
hihihi123hk 發表於 2016-11-1 10:11

我台面唔知幾時多左隻25" U2515H 2K 打直用, 實用性比打橫用仲高, 因為大部份網頁都係長多過闊, 有1440 PIXEL WIDTH 好夠一個網頁用, 餘下既2560PIXEL 打直用黎放debug logcat