4:4:4 其實係咪主要for 睇字清晰d??

4:4:4 其實係咪主要for 輸出電腦用??
如果當輸出例如PS4等裝置係咪冇咁重要呢??

我都睇唔出分別

好大分分別
4:2:0下, 出彩色野會得翻一半resolution, 灰階野先有full resolution
不過因為好多影片本身已經係4:2:0, 所以你用4:4:4輸出冇畫質提升咁解
但係PS4當然有用

好大分分別
4:2:0下, 出彩色野會得翻一半resolution, 灰階野先有full resolution
不過因為好多影片本身已經 ...
KinChungE 發表於 2016-11-13 17:11

明白, 謝謝C兄
其實事緣係咁, 小弟想入手一部40' SAMSUNG KU6300, 係for電腦mon + ps4兩用...
但詳細研究過spec之後發現佢只係HDMI 1 一個port位支援 4K@60Hz@4:4:4...
咁如果我想電腦同PS4都可以同時用到4K@60Hz@4:4:4, 是否沒有可能呢??
如果用HDMI splitter得唔得??

明白, 謝謝C兄
其實事緣係咁, 小弟想入手一部40' SAMSUNG KU6300, 係for電腦mon + ps4兩用...
但詳細研究 ...
gilbertfung 發表於 2016-11-13 19:19

要買個HDMI 2.0 Switch, 唔平

我都睇唔出分別
ricky1992 發表於 2016-11-13 16:27

睇唔出分別先好....

4:4:4係一種漸漸普及嘅video格式,包含全部光度及顏色資料,一般嚟講,新d嘅機先出倒。但其實電視機會再將4:4:4轉去RGB然後TV塊屏幕才能顯示。

市面多數電視都支援直接RGB(電腦輸出)及4:2:2(DVD/BD輸出)。RGB就直去屏幕,4:2:2就先轉4:4:4,然後再轉RGB再屏幕。

你嘅情况係只得一個4:4:4 HDMI輸入,但其實唔緊要,因為PS4及PC都會直接輸出RGB,即係比4:4:4更高級嘅訊號。

回復 7 #chris48

RGB 同 4:4:4 YUV 無得分高低

via HKEPC Reader for Android

4:4:4 其實係咪主要for 輸出電腦用??
如果當輸出例如PS4等裝置係咪冇咁重要呢?? ...
gilbertfung 發表於 2016-11-12 23:30

(1) 唔係,YCbCr 4:4:4係video格式,唔關電腦事,電腦係用RGB格式。
(2) PS4輸出RGB格式。
(3) RGB係冇壓縮,YCbCr 4:4:4某程度上都係有壓縮嘅,係為咗慳頻寬嘅。

4:4:4係一種漸漸普及嘅video格式,包含全部光度及顏色資料,一般嚟講,新d嘅機先出倒。但其實電視機會再將4 ...
chris48 發表於 2016-11-13 21:13

師兄請問係咪係pc度set RGB輸出係最好呢?
另外電視係咪有RGB設定最好係開埋佢呢?