49吋電視和沙發距離是多少??

是甘的,遲下我就快上樓,本來決定左想買49吋,但是又擔心個電視和沙發距離太近又不太好,所以想聽聽大家買多少吋最適合,其實我有圖,大家幫手下,如果距離真係太近,應該買多少大細??

梳化

回覆 1# btgirl1231

228CM用唔盡既
但我覺得49應該OK
我自己用55吋, 220CM左右
初初覺得有D大, 但慢慢都適應左, 所以49我覺得剛剛好

我梳化同電視距離係一把拉呎都拉唔晒
而家46 如果坐梳化字幕都睇唔清
所以下年要買65" at least ...

回覆 1# btgirl1231

49" is fine.  Anything smaller will be too small for Full HD.

If you plan to watch a lot of 4K content, get a 55".

回覆  btgirl1231

228CM用唔盡既
但我覺得49應該OK
我自己用55吋, 220CM左右
初初覺得有D大, 但慢慢 ...
唔識電腦人 發表於 2016-11-14 14:43

問題會不會太近影響眼睛,會不會有壓迫感??

我梳化同電視距離係一把拉呎都拉唔晒
而家46 如果坐梳化字幕都睇唔清
所以下年要買65" at least ... ...
wongja 發表於 2016-11-14 15:04

你到不如買投影機

問題會不會太近影響眼睛,會不會有壓迫感??
btgirl1231 發表於 2016-11-14 15:59

一定唔會影響眼啦
冇壓迫感喎, 入戲院睇戲坐前少少仲犀利啦

我距離得170cm,我覺得岩岩好,我當埋電腦mon用

你到不如買投影機
btgirl1231 發表於 2016-11-14 16:00

無計,初頭為左近d,我放左係另一邊但對唔到梳化
就快又有bb 出世,執過d擺位,放番一頭一尾
而家買2 張懶人seat 頂住咋