[開箱] Samsung C24FG70感想

先利申,我之前只係用緊benq rl2240he( TN 60hz),所以部份comment可能係因為我見識少,而且我係新手,只係盡量分享我的感想

購買前,我考慮緊買咩24" 144hz mon好,省錢買TN 1080p,定比多d錢買塊好d panel (C24FG70)/ g-sync+1440p (Dell S2417DG)
經過一番考慮,決定買呢個mon的主要原因: 我唔係想要一個純打機的mon,希望除打機以外的時間,睇片都有唔錯的享受> VA Panel。

上星期六再去高登問sales價錢,佢答原價$3680,特價3180。3年保養網上登記有39個月。然後我量度一下mon連腳架的最低高度(怕冇位擺),大約38cm左右,ok屋企放得落,就決定買了。
要注意,我試前問清楚,中x田只根據原廠規定,包3點以上死光點,唔係0點,而我個mon係0點。

開箱之前,我想講個箱真係好大個...唔同一般mon個箱係高而瘦,呢個箱係肥又唔矮。因為塊panel係平放的,唔係好似一般mon打直擺。
因為個箱太大個,我好快已經掉左(記住要拎箱旁邊的保養證)
關於箱外形同入面如何包裝,可參考下面呢段片,95%一樣,只係香港配英式插頭(但係法文,睇畫面就ok)
~~~~~~~Link在此~~~~~

腳架安裝:有個鉤要對準底盤個位,但要注意同時支架要對準個洞,我一開始勾起左底盤塊膠,好彩冇爛。另外底盤係需要用螺絲批上螺絲的,請準備定。

終於到mon的表現
懶人包可以由呢度開始睇

重複一次,我之前只係用緊TN 60hz,所以部份comment可能係因為我見識少,而且我係新手,只係盡量分享我的感想

色彩
最印象深刻係鮮色好靚,例如紅、綠,有少少熒光的感覺(經過research後發現這是量子點螢幕的特點,原來我隻眼都分得出
令我驚喜係好明顯睇到顏色比較多,估唔到效果咁明顯,好似換張顯卡咁
對比圖(左Benq rl2240he 右C24FG70):
呢張圖唔可以作準,只係隨便影,想比大家睇下草地,顏色明顯仔細好多

Setting、Response Time、鬼影
Setting入面有兩個比較有趣的項目:Response Time、Low Input Lag
Response Time可以set: Standard/ Fast/ Fastest
Low Input lag可以set: On/ Off
Low Input lag暫時Feel唔到好明顯分別
但Response time感覺上較快d打機比較少鬼影
*咁咪一直set Fastest就得?
唔係,唔知咩原因,Response Time的Fast 同Fastest係唔可以調亮度的,而且頗光。我個人習慣會調比較暗,所以目前我係打機開Fastest,平時就用standard

腳架
其實單講表現,呢個腳架係幾好用的,幾靈活(冇用過其他可調整腳架,歡迎補充)
但佢最大問題係浪費位置,成個mon的實際深度比其他mon多2-3倍
我就因為咁,同個mon變得好親近

曲面
呢樣對我黎講只係plus,的確24"未必咁需要曲面
但實際用落又唔錯,特別因為我同mon‘親近’左,所以曲面令我睇兩邊更加舒服。
效果係明顯的。

呢幾日我有玩過既game: LOL, OW, POE, PES 2016, AVA
效果:AVA>LOL>OW>POE>PES 2016

在另一post都提過,我玩PES2016係有問題的,用144hz玩會有好嚴重skin frame的問題,但set個mon做60hz又冇事
但一定要用個mon set先得,試過用software lock 60fps都唔得。
Fast Sync開、關,lock 60/144fps都試過
目前未解決,不過我可以用返舊mon玩,唔理喇,其實pes都唔係咁重要

11月28日更新:

睇過User manual之後,知道多d野:
上面提到講Response Time set 為 Fast/ Fastest的話,會比較光
但原來根據說明書講,應該係比較暗,或者更加準確d講,係會有個固定光度
比較光/暗,只係同你本身set光度做對比。
說明書的確話set fast/ fastest係比較少鬼影,但缺點係唔會有Flicker Free
姐係會閃屏,所以唔建議長期開

因為個mon下面有三個快捷鍵,可save低setting快速轉換
我就調好最喜歡的顏色配置之後,save兩個快捷鍵,一個係response time standard,一個係Fastest
打機時就開,唔打就關,都係按一個制,還算方便

樓主係用AMD定係NVIDIA顯示卡?

樓主係用AMD定係NVIDIA顯示卡?
~神~ 發表於 2016-11-14 22:36

我係用N卡,所以我冇提到Freesync效果

我係用N卡,所以我冇提到Freesync效果
summytsoi 發表於 2016-11-14 22:52

N卡用FREESYNC MON會唔會有問題?
開144HZ係唔係真係會覺得畫面SMOOTH好多?
我都心郁郁想買呢隻MON
感謝樓主回答!

N卡用FREESYNC MON會唔會有問題?
開144HZ係唔係真係會覺得畫面SMOOTH好多?
我都心郁郁想買呢隻MON
感 ...
~神~ 發表於 2016-11-14 22:56

唔會有問題,只係當一隻完全冇sync的mon咁用
另外可以用software開fast sync的,呢方面我唔係專家,就唔詳細解釋

目前玩咁多game都有明顯分別,特別FPS類,依家睇返60fps的overwatch簡直慘不忍睹

CF791幾時出阿

諗住今個月買mon,點知acer代理食水深到…已經唔會再考慮
有得揀都唔想幫襯三星
但睇黎都係要揀佢

諗住今個月買mon,點知acer代理食水深到…已經唔會再考慮
有得揀都唔想幫襯三星
但睇黎都係要揀佢 ...
kobain 發表於 2016-11-16 13:41

其實我都係*** hater,除左呢個mon之外,就只有6年前買的notebook係***產品

今次呢個spec呢個價錢我中哂招

有埋4K就正

其實我都係*** hater,除左呢個mon之外,就只有6年前買的notebook係***產品

今次呢個spec呢個 ...
summytsoi 發表於 2016-11-16 14:23

***我除左記憶體相關產品外我都唔太想買...尤其係最近又電話爆炸又洗衣機爆炸, 對***印象愈來愈差
但無可否認佢記憶體方面又真係做得好既