最近睇中左SONY部 X8000D 43"

上網睇D人話得50HZ panel
其實係咪ONLY影響電視果PART
(我小睇電視 甚至唔睇)

電腦做MON打機 同埋PS4PRO打機果PART會唔會受影響?
同埋用netflix睇劇又會唔會影響?

43"左右既4K電視/MON仲有無其他OK既推介下
THANKS!

50hz快畫面可能跳格/殘影,x8000d外國review很高分,打機睇戲該ok

50hz快畫面可能跳格/殘影,x8000d外國review很高分,打機睇戲該ok
cantona7 發表於 2016-11-18 12:52

係指睇電視 定係電腦MON方面

係指睇電視 定係電腦MON方面
NHG 發表於 2016-11-18 13:06

唔係120hz咩

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

唔係120hz咩

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
lschun 發表於 2016-11-18 13:52

O

我最初都好似你咁唸, 50hz 4k 睇電視經已興興地, D 快鏡轉接位會好礙眼, 拖影嚴重. 睇電影唔好唸住會好幾多, 動作片一樣有拖影, 鏡頭由光轉暗有時都幾難頂下.  都係果句限米煮限飯, 睇你個人接受能力.

我最初都好似你咁唸, 50hz 4k 睇電視經已興興地, D 快鏡轉接位會好礙眼, 拖影嚴重. 睇電影唔好唸住會好幾多 ...
countryboy 發表於 2016-11-18 15:45

睇來好嚴重下WOR
PC同PS4用既話都受影響?

我都因為50hz呢個問題hold住唔買呢部住, 但50"或樓下4k 又有hdr真係唔多選擇...

我都因為50hz呢個問題hold住唔買呢部住, 但50"或樓下4k 又有hdr真係唔多選擇...
sorry 發表於 2016-11-18 16:03

唔係掛/.\ 睇來要等

睇來好嚴重下WOR
PC同PS4用既話都受影響?
NHG 發表於 2016-11-18 15:58

我無打機但有睇波, 之前用部 X8000C 果下大腳長傳D殘影成秒都未散, 仲專登撈條4K巴菜 DEMO 片黎試, 美C帶波個草地係糊到一撻野, 根本睇唔到係草   之後唔要 4K 轉左 100hz 既 W800C, 即刻爽曬.  我覺得呢部只係x8000c 既借 hdr 還魂. 所以電視機 refreshing rate 真係唔好講少, 要做多d research