原來HDMI 2.0係唔夠bandwidth玩4K 10bit HDR.

AMD 同NV 兩家GPU生產商都係4K 10bit HDR在HDMI輸出做轉換. 由YCbCr4:4:4降到4:2:2或4:2:0來出.

https://www.chiphell.com/thread-1672674-1-1.html

其實我張n卡output set用RGB,咁對於用HDMI 2.0接4k電視無咩影響掛

其實我張n卡output set用RGB,咁對於用HDMI 2.0接4k電視無咩影響掛
bbgirl223 發表於 2016-11-21 21:28

實係係指有HDR個D contents 先會有影響. 普通4K 8bit 10bit無影響.

實係係指有HDR個D contents 先會有影響. 普通4K 8bit 10bit無影響. 如PS4 pro 個D支援 HDR game. 聽聞好 ...
MirageKnight 發表於 2016-11-21 22:23

我試過Sony同LG既4k HDR 10 bit demo,本身都係4:2:0,60fps,而三星既HDR demo都係4:2:0,不過係29.970fps,而4k電影黎講都只係4:2:0,所以應該用hdmi 2.0同DP無乜分別,除非師兄有4k 10bit HDR片源係4:4:4 format,小弟都想搵d咁既片源黎試下

我試過Sony同LG既4k HDR 10 bit demo,本身都係4:2:0,60fps,而三星既HDR demo都係4:2:0,不過係29.970f ...
bbgirl223 發表於 2016-11-21 22:58

好似唔使片源. 你部電視set去HDR mode(10bit). 用HDMI. 你看看部電腦/Player/盒子比唔比你select 4K 4:4:4@60Hz 就知. 因為真係bandwidth 問題. 唔會有依個mode比你. 最多係得4:2:0比你.

如果你部電視係auto mode. 咁你電腦set 10bit. 60Hz, 唔會有4:4:4 比你. 有的話. 一apply應該會無signal之類問題出現.

如果係有display port 1.2a/1.3. 就應該無問題.

好似唔使片源. 你部電視set去HDR mode(10bit). 用HDMI. 你看看部電腦/Player/盒子比唔比你select 4K 4:4 ...
MirageKnight 發表於 2016-11-21 23:09

我部三星電視係hdmi input 選左PC mode就只會顯示3840x2160/60p,HDMI UHD Colour,講話係此模式適用於50/60p 4:4:4或4:2:2,完全唔知接左pc後到底係4:4:4定4:2:2輸出
反而用MPC播放時可以顯示套片源既info,起碼知道係HDR bt2020等等既info
小弟係PC display output set過YCbCr4:4:4 output無問題,睇落同set RGB output差唔多

用n卡driver set完4:4:4之後係set唔到去10 bit,只有set 4:2:2才可以set 10 bit output,呢個好似亦係display卡所限網上亦有提及過,至於有無師兄用緊4k mon可以試下用hdmi同dp既分別同兼容性

用n卡driver set完4:4:4之後係set唔到去10 bit,只有set 4:2:2才可以set 10 bit output,呢個好似亦係displ ...
bbgirl223 發表於 2016-11-21 23:48

有興趣. 可以read下以個NV forum內的舊post.

https://forums.geforce.com/defau ... -4-choma-hdmi-2-0-/

有興趣. 可以read下以個NV forum內的舊post.
MirageKnight 發表於 2016-11-22 00:02

睇過上面forum個圖片測驗無問題,完全show到最底果兩行字,因為只係顯示4:4:4 60Hz 8bit,並唔係試到10bit
https://forums.geforce.com/defau ... dr10-enable-on-tvs/
呢個都有提及hdmi 2.0 做唔到4:4:4 60Hz 10bit