Acer 同 LG 選邊個MON~

想換個MON玩下 睇左1 2日睇到呢2個
Acer Predator Z35 ACER
LG 34UC79G LG
去睇過黃金LG賣緊60XX$  ACER賣緊74XX$

個咩cpu同步1個係行n卡  1個行a卡
我張卡係gtx670 (目前未好想換 因為玩線上game冇咩lag)

選呢2隻主要係個Hz都比較高  3X吋曲面(用開60Hz 24吋 想試下打機會唔會..爽d?)
我主要係玩線上GAME (Tera,劍靈 呢D動作GAME)(信長,LOL)
好少玩單機大作 (黑暗破3?)

唔該師兄俾下意見選邊隻好 定 有其他類似的mon選擇 謝謝

Acer Predator Z35
LG 34UC79G
去睇過黃金LG賣緊60XX$  ACER賣緊74XX$ ...
iooiyip 發表於 2016-12-7 01:25

網上好多人講Z35有鬼影問題
自己留意番

你唔玩大型單機,者係fps應該可以穩定144Hz
咁Gync就無咩所謂,同埋G-sync會貴d

建議都係34uc79g,價格方面留意下另一個post,自己考慮下邊度買

via HKEPC Reader by Galaxy S7 Edge

回覆 1# iooiyip

你地方夠吾夠大?? 你呢個價錢買34 吋, 可以考慮Dell 款43 吋4K mon, 插DP 可以行4K, 60 Hz, 價錢吾洗7K

>40吋 MON, 又要4K, 打機同睇戲, 就算youtube 都好爽

Acer Predator Z35
LG 34UC79G
去睇過黃金LG賣緊60XX$  ACER賣緊74XX$ ...
iooiyip 發表於 2016-12-7 01:25

if playing fps LG is too slow

LG warranty may be better

For this price I will just get the LG and switch to AMD Video card if needed.

With Acer , it helps a lot as ur video card wont be able to keep up with 60+ fps with the added pixels.

if playing fps LG is too slow

LG warranty may be better

For this price I will just get the LG a ...
shithole 發表於 2016-12-7 09:47

可能我英文能力差,我覺得好難理解~
    LG 34UC79G with 144Hz is too slow for FPS games? BTW, He seems that he doesnt play FPS games. "With Acer, it helps a lot…" Do you mean the monitor helps the GPU? Well~ it's my first time to receive this message.

可能我英文能力差,我覺得好難理解~
    LG 34UC79G with 144Hz is too slow for FPS games? BTW,  ...
ohoh2000 發表於 2016-12-8 00:54

唔知係你英文能力差定對啲MON本身就唔太了解,但又想寸人...

唔係話144HZ 就等於快,隻LG 係5ms G2G,同樣係144HZ 某啲TN PANEL 係1ms G2G
雖然兩個都係marketing 數字,但都係呢句,唔係淨係睇144HZ就等於快
佢話LG 玩FPS太慢,我唔知係咪真,因為我無睇過LG啲REVIEW,但佢咁講個意思一啲都唔難理解

第二點..樓主話用緊670...SUPPORT G-SYNC唔SUPPORT FREESYNC
所以WITH ACER IT HELPS A LOT,後面都解釋左點解...因為個MON PIXEL多,佢張卡都OK 舊,FPS唔會高,有G-SYNC 用到幫助會大...
亦都好易理解....

多謝大家的見意

LG的評價唔錯 係香港代理賣得貴 如果換張A卡會更好 但唔知做咩好多線上GAME用A卡玩都有小出事 所以我好怕用A卡

ACER 鬼影之外 算唔算得上合理價錢? 畢竟目前可以唔駛換卡 (會考慮節日有優惠時換技嘉的1080

唔知係你英文能力差定對啲MON本身就唔太了解,但又想寸人...

唔係話144HZ 就等於快,隻LG 係5ms G2G,同 ...
masseffect 發表於 2016-12-8 01:31

絕對無寸既想法,只係唔明白,睇到我抓哂頭,想了解多D姐,明顯地有好多野我都唔了解,多謝ching講解。我以為他的"快"係講refresh rate快,你意思指他講response time"快"/latency 時間短。

sorry,公司電腦懶寫中文,手機先手寫。

睇左下面d人講
1.VA ghosting vs slight input lag
2.gtx1080 夾LG上到144hz,rx480 唔夠力

基本上D人覺得LG好過VA panel

http://www.overclock.net/t/16133 ... 21-9-144hz-freesync

https://m.youtube.com/watch?v=zOY8qRe7xbo