想買個27吋以上打機mon 有咩好介紹? 咩brand 好

我對上個mon 同機都成6年前買,E家想出部勁機配1080
想買個27吋以上打機mon ,但係好耐冇睇,個世界都唔同晒, 又gsync, 又144hz, 又曲mon
自己做左少少準備功夫,asus 279Q好似ok, 師兄點睇?有冇咩好介紹?應該點選
有少少想買曲mon但好似有咩鬼影,又話等z34p
thanks

我打開fps,action,  mmo, rpg, rts, 比例差唔多,除賽車,咩game 都玩下,畢直不限

要唔要TN?
要唔要144HZ+?
要唔要21:9
對RESPONSE/DELAY有冇要求?

你講嘅asus 279Q我無研究,但睇佢啲FEATURES似乎係著重色準,而唔係打機方面

EDIT: 你講嘅279Q 係邊隻279Q? ROG?
ROG嗰隻就係FOR GAMING嘅

要唔要TN?
要唔要144HZ+?
要唔要21:9
對RESPONSE/DELAY有冇要求?

你講嘅asus 279Q我無研究,但睇佢啲FEAT ...
masseffect 發表於 2016-12-7 17:36

其實真係唔熟新既spec
144hz 係for 畫面轉得比較多同快既game?
21:9 就係2K,畫面細緻D?
TN 係咩?
response delay 冇太大要求 4ms 就可以

係呀, ROG 279Q

TN 係咩?
r ...
napauleon 發表於 2016-12-7 18:00

144hz for 畫面會快速移動既GAME,如FPS,賽車會好明顯
21:9姐係2560*1080/3440*1440果堆MON,畫面闊左睇既野多左,前提係要隻GAME SUPPORT 21:9
TN面板反應時間比IPS快(1ms vs 4ms),但可視角度比較細,個人側少少睇已經會有少少變色,睇你點取捨
PG279Q IPS 4ms 165hz G-SYNC 2560*1440(16:9)

如果你係用黎打FPS(例:BF1),MMO(例:WOW) 多既話, 用 144HZ + 21:9  我諗會幾岩你,打機爽好多~~ 要唔要埋GSYNC同曲面就睇返你個人喜好

打咩機先

唔洗念 z34 三部 加TITAN XP 兩張

TN 係咩?
r ...
napauleon 發表於 2016-12-7 18:00

144 講緊嘅係refresh rate
refresh rate高啲嘅潛在好處係
1) 流暢啲
2) delay 少啲

好多人用過144 之後都話返唔到轉頭,不過亦有啲人話用左之後都覺得唔大分別
我就強烈建議你試下啦

TN 係面板,另一位師兄都講左,另一樣嘢就係通常TN 價格係比較平

另外補多樣嘢..就係高FPS 可以減低MOTION BLUR

144 講緊嘅係refresh rate
refresh rate高啲嘅潛在好處係
1) 流暢啲
2) delay 少啲

好多人用過144 之後 ...
masseffect 發表於 2016-12-7 21:10

我見D 4K mon 全部都係60hz..打RPG, 比較靜態既game,係咪4k mon 爽D?