記唔記得自己用得最耐先換果部MON係邊部 ?

最記得就係1997年用4XXX買左 15吋 Sony Trinitron  , 真係靚得好犀利 , 一用就用左10年 ,
如果唔係D色四角有D色變同有時用用下會自己關要斷電再插先著到  , 2007年時我都仲未接受到LCD果種 [ 畫質 ] 迫住要換 ,
之後轉左 LG 17" , 當然係大左好多爽左 , 但係睇落[一粒粒] 果種感覺 , 用左成年先習慣到 ,
一買電腦就係用LCD果批係唔會明果種感覺 ( 00後果D  CRT都未見過唔奇 )
有時都會不其然的懷念下CRT果時 , 但係厚度同熱果下一D都唔想記起

最記得就係1997年用4XXX買左 15吋 Sony Trinitron  , 真係靚得好犀利 , 一用就用左10年 ,
如果唔係D色四角 ...
netmen 發表於 2016-12-16 11:17

係好靚,可惜有兩條橫線。

我反如調轉
細細個睇CRT, 成日覺得唔夠清, pixel唔係正方形, pixel四角唔尖
LCD就可以俾我聞相, 正好多

我反如調轉
細細個睇CRT, 成日覺得唔夠清, pixel唔係正方形, pixel四角唔尖
LCD就可以俾我聞相, 正好多 ...
KinChungE 發表於 2016-12-16 12:15

CRT果時 , 點距唔夠細果D就會有你呢個感覺 , 當年得三菱 同 SONY 先做到有細點距 ,
冇記錯 , 個點距細到依家LCD都未追到 , 靚CRT 睇圖真係正好多 , 一塊色過冇粒粒

回覆 2# buynaka

你講果條 阻尼線  ( 說明書好像咁叫.....)
其實當初都覺得幾唔順眼 ( 雖則唔留意係唔覺 ) , 但用耐就無視了......畫質答救曬

CRT果時 , 點距唔夠細果D就會有你呢個感覺 , 當年得三菱 同 SONY 先做到有細點距 ,
冇記錯 , 個點距細到 ...
netmen 發表於 2016-12-17 00:22

而家既手機mon一定超哂CRT點距

而家既手機mon一定超哂CRT點距
KinChungE 發表於 2016-12-17 01:40

醒唔起手機5.5吋MON 都有4K 了

咁樣計的話照X數 , 其實D  MON 廠理論上想做幾多4K以上都可以......8K / 16K / 32K ( 國防電腦先推到.... )

CRT 嘅質素,LCD 今時今日都追唔上

1992第一部電腦用Topcon CRT
第二電腦係ACER 廠機CRT
大約97定98換左部17吋 台灣產CRT用新力單槍膽。
2003年續netvigator換左部15吋Sony LCD
2012 LG IPS 236V
2015 Dell U2715H
2016 LG 31MU97之後又........

醒唔起手機5.5吋MON 都有4K 了

咁樣計的話照X數 , 其實D  MON 廠理論上想做幾多4K以上都可以.. ...
netmen 發表於 2016-12-17 09:13

問題係冇一粒controller chip可以控制到高resolution