有無人用緊sony 43x8000d 當電腦mon用

效果如何 ?

回覆 1# mfai

我用緊X8000D

DCI-P3色域有90%,只是HDMI2.0寬頻不足,
4K解像度SRGB4:4:4 10bit色深只限30hz,
SONY X8000D 43吋電視當mon用算係咁。

回覆  mfai

我用緊X8000D

DCI-P3色域有90%,只是HDMI2.0寬頻不足,
4K解像度SRGB4:4:4 10bit ...
DTS-ES 發表於 2016-12-18 23:30

43吋嗎??
我都想入呢部...
30hz平時用會唔會唔暢順??

畫面真係靚,電腦執下相上下網,靜態工作30hz接受到,唔覺滑鼠標LAG。不過你可以8bit SRGB
4:4:4 60hz打機睇片無問題。
如睇片用TV內置App睇會行返60Hz,但唔係4:4:4 SRGB。OK唔係點覺有殘影。

畫面真係靚,電腦執下相上下網,靜態工作30hz接受到,唔覺滑鼠標LAG。不過你可以8bit SRGB
4:4:4 60hz打機睇片 ...
DTS-ES 發表於 2016-12-19 10:42

師兄係邊度校10bit 30hz or 8bit 60hz??
另外師兄用緊咩display card?? 我都想入張1060玩玩~~

我用win10,顯示設定>進階顯示設定>顯示卡內容>監示器,會有hz數選擇。
A卡同N卡設定RGB4:4:4設定方法唔同,你google搵。
另外43X8000D係VA panel,可視角度同反光唔係咁理想。

我用win10,顯示設定>進階顯示設定>顯示卡內容>監示器,會有hz數選擇。
A卡同N卡設定RGB4:4:4設定方法唔同,你 ...
DTS-ES 發表於 2016-12-19 13:04

我就係鍾意佢係VA panel...黑位同contrast都比較好, 上年隻43x830c就係用IPS panel...成個畫面好wash-out, 白芒芒...完全唔掂
我都有考慮Samsung ku6300, 不過色域唔夠呢隻SONY廣...怕浪費左D HDR content...

eeee..............SONY 個網最近加左句野
http://www.sony.com.hk/zh/electr ... ries/specifications

哈,其實我打錯字,真係想問43x8000d
而家用緊 p2715q , 字, UI 太細,睇得有d幸苦 (set 125%)

哈,其實我打錯字,真係想問43w8000d
而家用緊 p2715q , 字, UI 太細,睇得有d幸苦 (set 125%) ...
mfai 發表於 2016-12-19 22:43

係X8000D