而家買ASUS VG248QE會唔會太遲

想買隻1080 144HZ MON,睇左咁耐最好都係呢隻架啦,但2013年出,而家2017都黎緊,而家先買會唔會太遲,好似幫佢清舊貨咁

都唔會既, 你咪當遲買平幾舊, 因為市面都唔多144hz mon, 新出果d起碼3-4k+
不過如果你要最平又乜sync都唔用既話, AOC g2460pf會仲平, 仲有埋free sync (如果你用N卡就唔洗理, 用唔到)
再加上ASUS近年d mon QC真係愈來愈差 (利申: 今年先買, 用緊ASUS VG248QE)

但華碩D機好似上面位師兄講既, 質素真係麻麻, 驚你要哂時間整TIM

你唔早講...早排換左隻ACER 27" 先送左隻俾人

但呢隻嘢啲顏色 總之DEFAULT好差,我又唔識TUNE
而且而家都賣緊兩千幾,都唔係平

都唔會既, 你咪當遲買平幾舊, 因為市面都唔多144hz mon, 新出果d起碼3-4k+
不過如果你要最平又乜sync都唔用 ...
tomatofung 發表於 2016-12-28 09:46

THX推介,都諗得過喎

但華碩D機好似上面位師兄講既, 質素真係麻麻, 驚你要哂時間整TIM
13572468 發表於 2016-12-28 09:58

我都知差,ACER我用過廠機一年到就壞,同聽人講都好易壞都唔考慮架啦,
BENQ 多年前係豐澤重有MON display既年代睇過都質素都係好差,同埋而家都冇咩選擇
ASUS都唔係好架啦,之前買過佢個變型平板個MON都神神地,
AOC就未用過,睇返係台灣野,唔係咩大廠,又賣到咁平唔知質素係點

回覆 6# 林洋2

不過有時好講手氣, 有D人就點用都OK, 有D買左唔夠兩日就要去整, 我自己好彩用BENQ未中招...

我都知差,ACER我用過廠機一年到就壞,同聽人講都好易壞都唔考慮架啦,
BENQ 多年前係豐澤重有MON display既 ...
林洋2 發表於 2016-12-28 10:14

我諗平144hz mon而可以係香港買到既, 得番ASUS VG248QE/ AOC G2460PF/ BENQ XL2411Z

ASUS果隻我自己用緊, 見得到QC愈來愈差, 買左番黎1個月唔夠就中間有個位, 大概2x2大小既位比其他位光, 顯示d比較sharp既顏色既時候特別明顯, 但因為果陣岩岩買, 同埋打機果陣唔覺眼就冇拎去整, 到而家又慢慢淡番接近冇事
同埋d顏色sharp到好假, 要自己tune番d顏色

AOC果隻我有friend用緊, 加上佢用A卡, 好似佢都幾滿意, 都冇聽過佢投訴

BENQ果隻就真係唔知, 身邊同自己都冇人用過, 但睇user review, 好似係3隻之中比較少人投訴既一隻, 我果陣冇揀既原因係因為個mon冇built-in speaker (冇位擺speaker, 所以打機就用headphone, 其餘時間用built-in speaker), 同埋睇外國review, ASUS果隻係3隻入面input lag最低果隻 (因為我真係主要買黎玩fps game), 所以就買左ASUS果隻

我諗平144hz mon而可以係香港買到既, 得番ASUS VG248QE/ AOC G2460PF/ BENQ XL2411Z

ASUS果隻我自己用緊 ...
tomatofung 發表於 2016-12-28 11:02

我諗我會買AOC G2460PQU ,我用n卡Free Sync冇用,重平多2舊水
而家新144HZ MON多數2K MON或G SYNC,
2K MON唔湯唔水,過渡產品,加埋G SYNC又天價,
諗住平平地買隻1080頂幾年,等出4K IPS G-SYNC 144HZ先一炮過換就爽

我諗我會買AOC G2460PQU ,我用n卡Free Sync冇用,重平多2舊水
而家新144HZ MON多數2K MON或G SYNC, ...
林洋2 發表於 2016-12-28 11:31

我都係咁諗, 玩幾年等玩到4k同144hz既graphic卡普及 (打機), 到時4k同144hz既mon應該會更多選擇同埋更平, 到時先再換mon
而家就算啦...就算用GTX1080玩 2k + 144hz都唔可以全開