無知的一問 有開PANEL 的問題

最近想買個144Hz 的 Mon 黎用
好多人話IPS 同 TN色差好遠
我都仲用緊d 好多年前嘅1440*900 的Mon

其實嗰d mon  係咪即係TN Panel 黎?

小弟見識少 希望有CHING 教路

看型號先知用乜panel

現在tn panel顏色等,比幾年好了很多

我都係用緊舊tn mon, 同用緊新既三叔notebook ips mon比,又冇話差好遠

我都係用緊舊tn mon, 同用緊新既三叔notebook ips mon比,又冇話差好遠
林洋2 發表於 2017-1-2 06:47

而家我心水想買 aoc G2460PF
唔知哩隻款搶唔搶手呢

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

TN 顏色我又唔覺特別差
最起碼同返啲平價IPS 比我唔多覺分別

但可視角度對我嚟講就係問題
如果坐得近,個MON中間同上面顏色唔同..我真係唔太接受到

TN 顏色我又唔覺特別差
最起碼同返啲平價IPS 比我唔多覺分別

但可視角度對我嚟講就係問題
如果坐得近,個M ...
masseffect 發表於 2017-1-2 12:49

咁睇黎我可以放心買TN 了
可視角度 我又好少打側睇 所以應該唔太大問題

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

而家我心水想買 aoc G2460PF
唔知哩隻款搶唔搶手呢

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone ...
wg7fg9aj3 發表於 2017-1-2 12:37

我都諗住買,我用N卡買G2460PQU算,重平兩舊水
可視角差D重好,老母係後面睇唔到我做緊咩,上THISXX都得

我都諗住買,我用N卡買G2460PQU算,重平兩舊水
可視角差D重好,老母係後面睇唔到我做緊咩,上THISXX都 ...
林洋2 發表於 2017-1-2 19:16

PDU 都好似冇貨了
得返PF

咁睇黎我可以放心買TN 了
可視角度 我又好少打側睇 所以應該唔太大問題

via HKEPC Ionic Reader v ...
wg7fg9aj3 發表於 2017-1-2 16:06

唔使打側睇,坐正睇都會變色

個人覺得
IPS 色水最鮮艷自然
VA 色水鮮艷但有少許反白
TN 色水平淡嚴重反白
以色黎計,我最多只能接受到VA/IPS,TN我就唔得啦