有冇24-27吋既mon推介

自己既e-ips u2311h已經用左7年啦
今年心思思想換mon

想問下依家既打機gaming mon
大部份都係tn,144hz,同ips比差幾遠?
色彩得唔得?因為自己長久都係用開
ips mon,驚自己適應唔到

我睇過幾隻LG 24MP88HV同LG 29um58
呢兩隻如何?

dell依家起腦埸都好少見到有人sell
依家質素又點?

LG 24MP88HV我黃金睇過色彩真係靚
唔知係咪因為佢片既問題,但打機質素如何?

隻21比9果隻質素又得唔得呢?因為我睇落個比例有少少怪

27又有咩選擇呢?

回覆 1# 勁秋俠

我都用緊 LG 24MP88HV , 好正, 出黎D色好靚, 5ms 反應, (我自己睇唔到有殘影)
   千零蚊貨黎講算好好, 最正都係個外型

自己既e-ips u2311h已經用左7年啦
今年心思思想換mon

想問下依家既打機gaming mon
大部份都係tn,144hz,同i ...
勁秋俠 發表於 2017-1-17 18:30

TN 同IPS而家都有144HZ,重點分別係個反應時間,TN可以有1ms, IPS快極都好似要4~5ms,
而家出面高性價比GAMING應該係AOC隻AGON系列, 27"有144HZ之餘有freesync同G sync款, 價錢平過華石。

TN 同IPS而家都有144HZ,重點分別係個反應時間,TN可以有1ms, IPS快極都好似要4~5ms,
而家出面高性價比G ...
jinnxwong 發表於 2017-1-18 15:29

你講緊嘅反應時間...只係SPEC 上嘅紙上談兵
測試出嚟TN 都無1MS咁快...

睇返啲REVIEW
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/acer_xg270hu.htm
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/acer_xb270hu.htm

喺呢個CASE ,如果大家都係用NORMAL OD 嘅話 TN嗰隻係4MS,IPS就5.9
當然啦..如果唔介意鬼形,OD 可以SET 勁啲...

回覆  勁秋俠

我都用緊 LG 24MP88HV , 好正, 出黎D色好靚, 5ms 反應, (我自己睇唔到有殘影)
   千零 ...
人Droid 發表於 2017-1-18 00:37

即係打機無乜問題?
因為我睇到佢色彩都幾靚
我一直無用過lg既mon
細個係crt,.之後viewsonic,之後dell
睇佢色水同設計係靚

而家出面高性價比G ...
jinnxwong 發表於 2017-1-18 15:29

aoc d畫質得唔得?

我想問下由ips,轉返做tn ,例如144HZ
果類,用唔用得慣?

回覆 5# masseffect

LG 24GM77-B係GAME MODE 8ms input lag,IPS 起碼20 LA....

回覆  masseffect

LG 24GM77-B係GAME MODE 8ms input lag,IPS 起碼20 LA....
lampuiho 發表於 2017-1-19 19:03

我地講緊response time,唔係INPUT LAG

而且有唔少IPS INPUT LAG 細過8MS...
其實我POST 嗰兩條LINK都有晒呢啲嘢