[操作疑難] [索尼罪大滔天]32HX750掰掰了!已買43X8000D(內含整機圖)

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=4880871

同上面連結一樣, 用左3年半, 新年年初一就同我夠鐘熄燈, 左邊幾條死線
係唔係真係有ALARM功能架
32HX750 當MON用真係好爽, 可惜都逃唔過時代既淘汰
樓上係3年內有JOIN保都好D, 我岩岩好過左3年
仲用緊HX750既CHING留意下部機開始有咩問題

不過為左玩PS4 PRO, 都要換機了, 係時候要上4K了, 睇過4K, 覺得1080唔夠仔細了
最慘連我上年買既*** 48JU7000都唔支援HDCP2.2 行唔到HDR
$ONY你好野!!!! 好似連部AV AMP都要換

請問一下大家有咩推介, 因為我睇過32吋係現時無4K, 最細都要40" ,
好彩我度過張書台仲免強放到40-43" 機 被迫再升級
因為HX750 行MOTION FLOW XR 400, 有插畫插黑畫面好流暢,
我睇過*** 40KU6300 無120HZ 版面, 得插黑,
SONY 43X80D 有MOTION FLOW XR 200, 但好都似無插畫得插黑,
想問大家CHING有買呢2個MODEL有無覺得畫面LAG? 如果有更好有無其他MODEL?

43X80D
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x800d

40KU6300
http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ku6300

更新52# 拆開機檢查是否面版連結器問題

更新77# 換機SONY 43X8000D

師兄節哀
可惜依家買,就算買到有HDR,又覺得好似未有HDMI 2.1差少少
不過真係佩服佢哋年年都諗到新花臣加落去
(但係啲panel就cut哂cost)

我果部都半死, 開機無左半個SONY LOGO

換LG 32UD99 喇.......

究極之普通人 發表於 2017-2-1 11:50

mon始終係mon, upscale唔及TV好, 亦冇倍幀/mpeg noise reduction等功能

究極之普通人 發表於 2017-2-1 11:50

留意下哦CHING, 部機會開始有D不知名毛病, 迫你換機  難怪得2年保
買MON唔抵, 貴同無咩功能

師兄節哀
可惜依家買,就算買到有HDR,又覺得好似未有HDMI 2.1差少少
不過真係佩服佢哋年年都諗到新花 ...
smoke_cheese 發表於 2017-2-1 11:50

無拉拉又彈個HDR出黎, 又要HDCP2.2先得, HDMI 同$ONY你好野
HDMI 1.3 -> 1.4 -> 1.4a -> 2.0 -> 2.0a -> 2.0b -> 2.1
攪到2年前所有DEVICE都唔SUPPORT又要買過新機, 同INTEL年年轉Socket 一樣咁無恥

無拉拉又彈個HDR出黎, 又要HDCP2.2先得, HDMI 同$ONY你好野
HDMI 1.3 -> 1.4 -> 1.4a -> 2.0 -> 2. ...
Umaru 發表於 2017-2-1 12:22

如果當mon用, 唔需要HDR啦

HDR 好似本身 content 支援先得
同模擬 HDR 果d相差好遠
一般情況好少應用到 HDR
當 mon 用更用唔到
Bluray HDR 碟又未成主流
宜家買 HDR 電視有點唔上唔落

我都是用緊呢部未壞又唔想換
走去換左部amp
玩PS 4 PRO就無計
一定要換曬