24, 27吋mon問題數個

而家用緊隻23EA63
其實用得好地地
不過就心思思想換mon
有幾個問題想請教一下各ching

1. 一般眼對mon距離大約70CM,換27吋會唔會辛苦??
2. 見到而家成日話會有防藍光mon,係咪真係望得舒服D
3. 真係換27吋o既話,其實睇中o左以下3款,請問有乜comment
a - Philips 274e5edsb (防藍光,但機身較厚)
b - asus vx279h (幾鍾意佢個touch button,但聽講評價嘛嘛,同埋好係都幾年前model黎)
c - LG 27MP68HM-P (用開呢隻牌子,較鍾意個形,但勁憎支stick controller)

1. 70cm足夠
2. 藍光係一個mode, 開左係會變哂色, 仲衰過唔開, 只係長時間睇冇咁刺眼咁解, 其實其他牌子冇講都可能有呢樣野, 例如Dell/Eizo既Paper Mode

會唔會考慮4K呢?

會唔會考慮4K呢?
Mandom 發表於 8/2/2017 00:53

冇需要4K,所以我睇緊都只係$2000以下 o既27吋

冇需要4K,所以我睇緊都只係$2000以下 o既27吋
柏斯 發表於 2017-2-8 01:07

Mon 只會愈換愈大 主要用途用咩多?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

1. 70cm足夠
2. 藍光係一個mode, 開左係會變哂色, 仲衰過唔開, 只係長時間睇冇咁刺眼咁解, 其實其他牌子冇 ...
KinChungE 發表於 7/2/2017 23:53

我見Philips o個D係用HW filter去做防藍光,話「唔似得其他用SW filter」,搞到我都有D亂

Mon 只會愈換愈大  主要用途用咩多?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone
hihihi123hk 發表於 8/2/2017 01:09

我google過下D post,都係差唔多意思XD

至於用途,我真係用得好雜
----------
我有2部機,會用同一個mon
A機係日常用 + 當server用,基本上7成時間係用呢部機(睇片 上網 寫program 開VM試野等等)
B機就打機專用,但好少玩PVP既FPS (所以反應時間我唔會看重),不過一打襯都2-3個鐘 (放假可以5-8)

2.防藍光只係一個gimmick,只係將RGB個B降低,把色溫變得更暖,再降低少少光度,等你睇得舒服D。其實你自己係顯卡個driver到較都得,係個mon到較又得,只不過果D防藍光mon係個介面到比多幾個唔同level嘅選項比你較快D。而且開咗防藍光,D顏色一定唔啱及差咗,除非你要長期對住白底黑字畫面,否則唔開好過開

2.防藍光只係一個gimmick,只係將RGB個B降低,把色溫變得更暖,再降低少少光度,等你睇得舒服D。其實你自己 ...
Kennn 發表於 2017-2-8 04:39

唔知岩唔岩,但我覺得有啲係光係 invisible (紫外光之類),係原生個 Mon 會發出黎,就算較低個 B 都一樣會有

減藍光 Mon 可能指緊呢樣野?

唔知岩唔岩,但我覺得有啲係光係 invisible (紫外光之類),係原生個 Mon 會發出黎,就算較低個 B ...
hihihi123hk 發表於 2017-2-8 14:43

減左B之後, 紫外光都會相應降低
根本冇需要

有網上測試過好多防藍光手機保護貼(其實就等於所謂hw防藍光)
根本效用極細
最實際係調低亮度