[操作疑難] 解像度問題!求各位師兄幫幫手!

各位師兄!小弟有個問題唔知有無師兄可幫幫手解決!

話說我之前用19吋16:9  1440x900解像度三星lcd電視做電腦mon
依排換左個22吋1920x1080三星led電視做電腦mon

之前用19吋電視時window 較1440x900解像度.畫面顏色比例都岩岩好.
但近排換左個大d既22吋電視後發現將windows 較1920x1080解像度時個畫面d顏色.文字清晰度.會變得好差.另外上下左右都用唔盡個mon.
我試過最好就係用1680x1050解像度.可以用得盡個mon畫面.顏色睇落都無禁差.文字清晰度高d
但個畫面好似拉闊左敢.睇落怪怪地!
請問有咩方法可以用到清晰既1920x1080解像度!而比例亦對稱呢?

我電腦既displays card  我check 過係 support 1080p full hd!
因display card只有dvi頭所以我用dvi轉hdmi駁落電視度的!
我亦有安裝display card個 Driver !但係個driver度最高只可以調至1680x1050!
我係個windows到調1920x1080解像度時D顏色就差左了

以下係小弟我用既硬件!
Display card        : his4870ice4+turbo 1gb http://www.hisdigital.com/ca/product2-414.shtml
我電腦用            :Windows 7
22吋三星電視      :ua22f5000aj    http://universal88.com/product2.php?id=664
之前19吋三星電視 :LA19R71B
Motherboard       :asus p5ql pro

會唔會用番電腦mon 畫面 會好過用電視做mon?

三星led電視係1920x1080 full HD定係HD ready? HD ready 唔係1920x1080喎

我駁緊40"full HD電視,D字好正常

1440*900 應該係16:10
如果16:9用1680*1050(16:10)
應該左右有黑BAR  如果你用盡個畫面
應該係強行將畫面左右拉長搞到咁
如果用唔到1920*1080 試下用住1600*900先
(唔識9UP MODE)
會唔會你個電視本身有野SET錯左?

回覆 3# ac1912

電視應該係full hd 1920x1080
http://universal88.com/product2.php?id=664
張display 卡
http://www.hisdigital.com/ca/product2-414.shtml

回覆 4# 1234950

應該無set錯    Reset 個好多次

回覆  ac1912

電視應該係full hd 1920x1080

張display 卡
pan15i 發表於 2017-2-9 23:14

唔知關唔關個dvi轉hdmi插令畫面差?

用唔盡電視畫面係underscan, ati/amd display card常有,Google下改registry就得

回覆 7# ac1912

敢我就唔知關唔關事.但我不嬲都敢用開

回覆  ac1912

敢我就唔知關唔關事.但我不嬲都敢用開
pan15i 發表於 2017-2-10 00:18

AMD Display用HDMI出mon 1080p係會咁
要入driver去scaling option度, 拉翻去0%
以前你唔係用HDMI又唔係1080p, 所以冇問題

不過拎TV做mon, 唔少TV一見720p/1080p呢D resolution就會做好多processing, 放大畫面 + Sharpening等等
要識熄哂佢先正常

AMD Display用HDMI出mon 1080p係會咁
要入driver去scaling option度, 拉翻去0%
以前你唔係用HDMI又唔係10 ...
KinChungE 發表於 2017-2-10 00:20

要入driver去scaling option度, 拉翻去0%<<塭到了..終於用盡個mon 行1920x1080......thank you !

但d顏色都仲好差.唔識點較.><

你所講果D要識熄哂佢先正常?係指要識邊幾樣野,同係邊度熄~?  ching