[操作疑難] 無線出mon

各位師兄好,小弟有個問題,希望各位師兄可以幫到手。我而家部電腦放喺廳,插住電視,但有時屋企人想睇電視,而我又想用部電腦做嘢,咁我就諗可唔可以用無線keyboard同埋mouse,再加個無線mon,自己喺個飯廳嗰度用呢?如果要咁做又要咩配件呢?唔該曬。

via HKEPC Reader for Android

最正路做法應該係買部 NOTEBOOK

Notebook我有,但d files 係desktop到,唔想抄黎抄去。

Notebook我有,但d files 係desktop到,唔想抄黎抄去。

bbqiller 發表於 2017-2-11 16:00

共享檔案,然後你NOTEBOOK 掛個網路磁碟機去你部電腦即可

樓上正解。

如果樓主的電腦都是用 win8 或以上,小弟會建議用部 NB 來 remote 部大機,畫面流暢到用來睇片都得,有大機的能力,又有手提機的方便。

Win7 個 remote 唔順,會好窒。

共享檔案,然後你NOTEBOOK 掛個網路磁碟機去你部電腦即可
s84292 發表於 2017-2-11 16:13

師兄要點set嘅呢?

樓上正解。

如果樓主的電腦都是用 win8 或以上,小弟會建議用部 NB 來 remote 部大機,畫面流暢到用來睇片 ...
rabi 發表於 2017-2-11 17:19

我用Win10的,有無乜app要裝呢師兄?

用第二部電用Remote Desktop入去,或者用TeamViewer

回覆 7# bbqiller

直接打 mstsc,開啟 windows 內置的 remote desktop,可以指定音效在本機出或是在原機出,只要你的 wifi 夠快,聲畫同步輕而易舉。

唔好用其他第三方軟件,除非你唔要聲畫同步。

回覆  bbqiller

直接打 mstsc,開啟 windows 內置的 remote desktop,可以指定音效在本機出或是在原機出 ...
rabi 發表於 2017-2-12 21:21

splashtop better