[操作疑難] 7K買電視放係廳,係咪有幾大買幾大呢

屋企部舊式厚身720P 電影 閃下閃下
打算換過部
預算$7K ,最儘8K
係咪應該有幾大買幾大呢 , 80"都放得落
觀賞距離有3米(梳化)/6米(食飯枱)
當然錢銀好似最儘只夠買55"/49"
有無咩好推介呢,THX

Sony KDL-55W800C
LG 55UF7700
LG 55LF6500
Samsung UA50KU6300JXZK
LG 49UF6400

只要大,質素睇死人都唔難

一定Sony KDL-55W800C

100hz va panel,sony影像晶片,廣色域,低inputlag

回覆 1# nick_yip

KDL-55W800C 邊度賣8K?  又係啲樓上鋪?

用開720p應該對畫面要求唔高,去新成田執部二手sharp 80吋full hd 都得

回覆  nick_yip

a886 發表於 2017-2-11 19:48

睇過部50"唔係好夠黑
有時個黑會跳尼跳去(黑與唔夠黑)好似冇分區背光

回覆  nick_yip

a886 發表於 2017-2-11 19:48

PRICE.COM.HK

CompuMark System
應該OK掛

8k預算一定Sony 55吋

睇過部50"唔係好夠黑
有時個黑會跳尼跳去(黑與唔夠黑)好似冇分區背光
ricky1992 發表於 2017-2-11 20:21

W800C對比度超過4000:1, 正面睇黑位應該唔會灰. 但VA Panel側面睇會變灰.
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/w800c

係咪應該有幾大買幾大呢
nick_yip 發表於 2017-2-11 18:45

我個人覺得大 D 好, 尤其是你夠地方放。之前由 46"上 55", 原本以為一定覺得大咗, 點知送到嚟發覺完全無尺寸上既震撼, 好似同以前無乜分別, 早知再買大 D。下次再換機, 我實會(在條件許可下)去盡。

另外, 好多人好重視觀賞距離, 話幾多吋機要距離幾遠睇, 大型電器舖直情在地板 mark 晒尺寸畀你參考。但我覺得 4K 電視真係無乜所謂, 行近睇(幾呎內)其實都 OK (我要求唔高)。