其實我地幾時先唔洗再用 "灰 mon" ?

夜晚果陣真係超級覺

每次夜晚開 ps3, 由界面入 game, 中間總會黑一黑先 (直情好似熄左 mon 咁, 我估係真係熄一熄)

果下黑一黑, 再著番, 即刻見到係白朦朦一片

真係睇戲都無咁覺

我呢隻已經係 mva 啦

你地 d 低價 ips 點忍?

早差唔多廿年前買第一隻 15" 4:3 lcd 都無咁覺既
會唔會係而家 d mon 粗製濫造左, 先搞到漏光漏到七彩?

夜晚果陣真係超級覺

每次夜晚開 ps3, 由界面入 game, 中間總會黑一黑先 (直情好似熄左 mon 咁, 我估係真係 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2017-2-21 01:19 PM

PVA應該會好過MVA,但對我嚟講都係好難睇

有錢的話買OLED, 解決

話是我屋企人近排買咗部55吋LG IPS,我都有相同感覺,乜喱啲係比人睇。。。

話是我屋企人近排買咗部55吋LG IPS,我都有相同感覺,乜喱啲係比人睇。。。 ...
師奶股神 發表於 2017-2-21 20:23

32吋 LG IPS一樣灰

Samsung VA  + 鏡面

plasma 出咗廿幾年
家下都執笠就嚟
你自己唔知啫 .

話是我屋企人近排買咗部55吋LG IPS,我都有相同感覺,乜喱啲係比人睇。。。 ...
師奶股神 發表於 2017-2-21 20:23

TV一定 VA好

樓主你意思係漏光?
唔係100% brightness既話應該好少見到漏光
我用緊ips
正常使用既亮度跟本就見唔到咩漏光
我覺得較到最光
之後用相機影個mon漏光有d多舊魚
正常夜晚可能50%亮度都冇啦
係要格硬黎

樓主你意思係漏光?
唔係100% brightness既話應該好少見到漏光
我用緊ips
正常使用既亮度跟本就見唔到咩漏光 ...
康士富 發表於 2017-2-21 10:50 PM

我諗係black level同對比度,
但漏光問題,其實100% white screen都見到,都幾嚴重