卒之買左dell UP2516D

由pentium年代已經用Sony multiscan,然後用GDM系列,再轉用apple display,一用就十幾年,早兩個月壞左,俾apple寵壞,佢忽然唔出mon,出去買其他牌子,無邊部睇得上...
牌子只考慮eizo, lg 及 dell, 上網做一輪功課,又去shop睇好多次,eizo太貴唔考慮,因個mon只是暫時用住先,等iMac一出,我就會換左佢。
lg只有full HD及4k,用開2560唔想降番1920,4k我又用唔著,造功又好似麻麻,弧形底座唔隱陣之餘,設計又唔覺係靚。
最後淨番dell,但有追開post都知,dell qc及cs都唔掂,但揀無可揀,卒之早兩日一鼓作氣,唔嫖唔知身體好,唔dell唔知時運高,死就死,買左UP2516D。
check mon功能正常,但回家用一陣,發現有一紅色光點 (oh my god!) 記得買mon時,sales拍晒心口話dell包零死點,一點都可以換,7日內有問題舖頭一換一。於是立即打番舖頭問,我頂佢... sales立即淆底,話只包光點唔包死點,又話打去dell問問先。我心諗,當初話7日保証一換一即係點?dell話唔換,你係咪就唔換?所謂7日保証,原來只係7日內有問題,舖頭幫你call dell處理,點處理,最終係dell決定,舖頭唔會做其他野。7日後有問題,就自己call dell,即係7日保証係廢既!
好彩我果點係紅點,係光點唔算死點,問左最終有得換全新機,今日通知,第二天舖頭通知貨到可以更換,算係咁。
換mon前,玩盡個mon既settings,換新mon後,已清楚menu點set,幾下就調到合自己的畫面。但很奇怪,第一個mon新開預設menu語言係簡中,換新mon後開機,預設menu語言係英文,唔知點解...

新換番來的UP2516D紙箱

換mon後又重新砌一次,買埋小喇叭,簡單睇youtube動新聞時用

全白畫面,唔知算唔算陰陽mon?可能有人唔接受,但我要求低,就接受了

全黑畫面,漏光真係幾嚴重,但呢個係本身panel設計問題,相信換10次都會係咁,反正唔影響正常使用,就由得佢

除左公司server外,自己家用第一次用dell,幸好換一次就收貨,唔需要跟cs打反擊戰,但dell qc真係麻麻,下次再揀,未必再揀佢。

完!

我第一隻MON又係DOA,你好彩佢成盒換比你,我個次佢只係打算送過panel黎都唔知新定舊,我強烈要求下先成盒換比我
不過唔好開心得咁早,我第二隻MON係一年後先出事的
我都唔明點解IPS會有brun-in,DELL嘅設計真係唔簡單

買新Mon 嘟係走唔甩DELL 魔掌下!!!!
回覆 1# Arisa

我都係用up2516D
冇偏冇死 光好難冇

由pentium年代已經用Sony multiscan,然後用GDM系列,再轉用apple display,一用就十幾年,早兩個月壞左, ...
Arisa 發表於 2017-3-9 05:04

記得曾經睇過一篇文章,解釋LCD/LED Mon背光燈原理,講解背光係有分 側邊背光或全個畫面背光,亦會有唔均勻現象。因為要用背光燈,所以肉眼見到所謂漏光係正常現象,甚至電視機亦都有呢個情況。

我寧願要 Ezio EV 2450 $2380

我第一隻MON又係DOA,你好彩佢成盒換比你,我個次佢只係打算送過panel黎都唔知新定舊,我強烈要求下先成盒 ...
PheniX01 發表於 2017-3-9 06:43

menu功能選項有個叫LCD conditioning,不斷出紅綠藍畫色,係咪用來消除burn-in?(我無睇說明書)

個mon唔會用一年,最多用2-3個月,等apple出新機就會賣走。(事先張楊:如有人有興趣接手,可話定比我知)

記得曾經睇過一篇文章,解釋LCD/LED Mon背光燈原理,講解背光係有分 側邊背光或全個畫面背光,亦會 ...
kcyipgar 發表於 2017-3-9 10:01

漏光係正常,亦係LCD既缺憾,但呢部係我用過LCD之中,漏光最嚴重的,只係唔影響日常使用,就唔理啦

呢部漏光的確好犀利
但最緊要用得開心
多謝C兄開箱

小弟都用緊哩隻,問FD借隻SPYDER 5來CAL埋MON依家開心使用中