[開箱] Dell U3417W 全港首發開箱

先黎一段選mon歷程,可以跳過廢話,下面睇圖

________________________________________________________________________________

呢隻Mon其實上年8月已經喺美國亞馬遜開始賣緊,佢香港直至到3月都仲未有任何消息

之前隻Ezio FS2434都用左近3年,部機更新都開始接近尾聲
先從顯卡,到鍵盤、滑鼠,一月開始考慮換埋個Mon

一開始,我係打算換一個16:9既144Hz mon,但我留意到有好多新既21:9 mon出現
我開始留意21:9,亦都留意到曲mon會係未來既趨勢
喺落腦場睇過之後,發現16:9既曲mon其實作用不大
而曲mon對於21:9會比較有作用同實際,所以我放棄16:9

喺21:9既mon入面,我最初係留意到Acer既 Z301
但Z301只在美國Amazon出售,香港沒有任何消息
當Youtube上面有z301c既review後,我發現Acer未能解決VA面板既Ghosting問題
我轉為留意LG 34UC39G,但經過落腦場既觀察
我發現2560x1080 喺 34" 上實在未如理想,而29"既21:9比起24"既16:9提升不大
喺遊戲畫質,同解象度之間,我選擇左3440x1440 34"
因為顯卡升級比顯示屏升級容易

一開始我係睇中CF791,但我睇過reddit上面外國買家既反應之後
發現第一批既CF791質量實在難以接受,再者香港的發售亦是遙遙無期
我明白到高Hz既21:9 VA面板技術並未成熟,我轉為考慮60Hz IPS面板
見到Dell有全球保,喺德國cu亦有特價,就直接訂左了
________________________________________________________________________________

開箱:

Dell 既U3417w作為上代U3415W既繼承者
除左由上一代既3800R改為1900R之外,都冇咩大分別

我11號喺CU落單,13號出貨,22號到港,24號到郵局,一個月內到手,連運費盛惠€751,折合約HKD$6300
留意番德國個DHL同HKpost性質上類似,唔係快遞既DHL

如果落單嗰陣冇選到高級包裝(要加錢),就會直接原盒送過黎
不過香港郵政係唔差的,我仲信得過

搵番個比例尺先

出廠證書,我識鬼睇咩

入面有一條HDMI to HDMI,一條MDP to DP,一條USB3.0線(唔知點講),一個圓頭電源線

跟住說明書指示,極易安裝

拎走上層就見到隻mon啦

又係跟住說明書既指示插入去

揭起~~~當然有保護啦

趁個舊mon仲係到,做下對比先
播2.35:1既片,21:9既 U3417W 係可以接近全版面;而16:9既FS2434就只能夠上下黑邊了

單mon By S7e

單mon 全黑 By D4

單mon 關燈全黑既好難影到好似實際觀看咁,所以都唔po了

講番用左一個禮拜左右既感想啦
呢隻mon睇戲真心一流,畫面上能夠做到戲院既效果
但部份未支援21:9既game亦只能夠左右黑邊 (我再講一句:垃圾暴雪)
個喇叭比起FS2434相對低音(我唔太熟,唔知點形容)
21:9可以同時開幾個視窗而又不會太細

至於漏光方面,我只能夠講,不過不失
呢個係一個IPS面板,漏光係正常的,加上曲mon角位亦易出現漏光情況
想唔漏光就唔好諗IPS啦

補充一d同FS2434唔同既地方:
用慣左FS2434個遙控,家陣無左無咁方便 強烈希望全部mon都應該要有遙控
聲音控制無得獨立番唔同輸入既音量,夜晚轉ps4要先較番細聲d...(或者係ps4太垃圾,HDMI輸出無得較大細聲)

本人證明:

未得本人同意,不得轉載

師兄,呢隻的確係隻好MON
我都原本諗住入,
但而家諗住睇埋AOC個隻35寸100HZ,GSYNC MON
評測唔差,等多D人出評語再諗

三星隻CF791 正都 一個幾月前都賣緊,Dell我都考慮過,但剛好睇到aoc隻 35吋 有gsync,不過9成都要網購.

個曲率會唔會覺得唔夠或者太多, 定係岩岩好

個曲率會唔會覺得唔夠或者太多, 定係岩岩好
windowsRT 發表於 2017-3-12 00:28

1900R其實唔算太夠
冇你想像中咁大
所以話16:9用都徙氣

1500R可能先係岩岩夠(未有實際21:9,唔清楚)

三星隻CF791 正都 一個幾月前都賣緊,Dell我都考慮過,但剛好睇到aoc隻 35吋 有gsync,不過9成都要網購. ...
seed0659 發表於 2017-3-12 00:23

賣緊,但個價

其實呢隻mon如果香港出睇怕都要8xxx

正,正,正!

香港有保?
有問過可以有全球保?

香港有保?
有問過可以有全球保?
kit9 發表於 2017-3-12 01:22

無問過
dell理論上全球保

via HKEPC Reader by Galaxy S7 Edge

無問過
dell理論上全球保

via HKEPC Reader by Galaxy S7 Edge
jacky1d01 發表於 2017-3-12 02:13

21:9 打機同16:9打機有咩分別,你試過?