[操作疑難] 21:9 vs Triple Monitor

如先想買隻34寸既21:9mon, 但係宜家最平都好似賣緊3XXX。
呢個價錢差唔多買到3個1080p mon.

如果打機既話,你地覺得買21:9 mon 好,定係買3隻1080p mon 好呢?
多數打賽車game

i7 7700+gtx1070+16gb ram

thanks

如先想買隻34寸既21:9mon, 但係宜家最平都好似賣緊3XXX。
呢個價錢差唔多買到3個1080p mon.

如果打機既話,你地覺得買21:9 mon 好,定係買3隻1080p mon 好呢?
多數打賽車game

i7 7700+gtx1070+16gb ram

thanks
csunny95 發表於 2017-3-17 16:08

21:9 VS 48:9
畫面冇2條直線 VS 畫面有2條直線
     3440x1440 VS 5760x1080

從未用過21:9,
用緊48:10(16:10 x3),
3隻mon一定比1隻mon多野睇,
但要考慮到夠唔夠位擺/部機夠唔夠力長行60fps+,(樓主部機一定夠力)
如果以上都冇問題又主力玩賽車game,
強烈建議3隻mon.

用緊21:9 34" 未用過 3 mon,  視線其實大多數於中間,兩邊只會係眼尾望下
個人感覺: 如果3mon係27"又夠位擺, 一定會係3mon爽, 因為視線其實大多數於中間,(畫面有2條直線唔會成日望)

樓主玩咩賽車game

我自己都係玩賽車game,黎緊會買21:9 mon玩住先,可能等第2代VR出睇下點再直上VR玩賽車game

樓主玩咩賽車game
terence0103 發表於 2017-3-17 17:56

用g27玩asserto corsa多呀

我自己都係玩賽車game,黎緊會買21:9 mon玩住先,可能等第2代VR出睇下點再直上VR玩賽車game  ...
terence0103 發表於 2017-3-17 18:00

exactly same situation.

用g27玩asserto corsa多呀
csunny95 發表於 2017-3-18 16:28

same here, 我arm arm 訂左Fanatec CSL wheelbase+paddle set. G27要還番俾人.

如果21:9 34" 有咩介紹呢? 我見有d ching 話淘寶aoc 好抵

3 mon 係爽啲, 但係需要空間同埋投資都大啲