(此post已完 請刪除 避免引戰)

買左個3叔既144mon C24FG70 我發覺MON既實際刷新率並唔會固定死系143, 而系會因為壓力而起12x~143之間浮動 其實係咪正常 所有144MON都會咁?
我係透過係遊戲開啟垂直同步, 監察到FPS 竟然會浮動,會間唔中瞬間跌到12X(非鎖死143) (唔開既話平時FPS超過250)。 反而將MON set返 60, 就無呢個問題
而且我上TESTUFO 網頁都觀察到有相同問題 , 佢雖然valid左我個mon, 但係我留意到refresh rate都係會跌究竟係我個MON有問題定係正常呢?

正常,有波動係好正常,特別如果係開左平衡電源(CPU同GPU),
有時候都會跌少少,始終60同144個性能要求差一倍

垂直同步本身又係一個原因,在意的話選購GSYNC或者FREESYNC行同步吧

正常, 如果你張顯示卡係唔掂
就算你用60hz mon 都會有壓力鎖唔住60
如果你張顯示卡係掂, 480hz mon 都鎖得住480
當然啦, 唔一定係顯示卡問題,
只可能講話好大機會係電腦性能導致

刷新率同FPS兩樣嘢嚟

刷新率同FPS兩樣嘢嚟
smoke_cheese 發表於 2017-3-21 03:24

正確..樓主以為係同一樣嘢
FPS 係SOFTWARE/DRIVER 計出嚟再顯示
如果GPU 唔夠快而佢FPS 顯示UPDATE得比較密就有機會顯示到低過REFRESH RATE 嘅FPS

我係透過係遊戲開啟垂直同步, 監察到FPS 竟然會浮動,會間唔中瞬間跌到12X(非鎖死143) (唔開既話平時FPS超過250)。

另外想問一問,用gtx 1080TI 加 i5 3450 會唔會搞唔掂[email protected], [email protected]
因為我發現玩BF1 max settings鎖唔到60

除左6樓 睇黎仲未有人有足夠認識理解同回答到我既問題

StartWWZ 發表於 2017-3-22 01:23

咩GAME?
N卡 ? A 卡?
有冇從唔同途徑試?
例如DISPLAY CARD SET V-SYNC?
GAME LOCK 144FPS?
有時Drop FPS唔一定關個MON事
如果你可以有250FPS 又用N卡可以試下玩FAST SYNC

PS:好少開V-SYNC 冇試過144+V-SYNC會唔會DROP FPS,得閒試下先

StartWWZ 發表於 2017-3-22 01:23

首先,係你唔理解REFRESH RATE 同FPS...

你話"買左個3叔既144mon C24FG70 我發覺MON既實際刷新率並唔會固定死系143"
呢度你就將FPS 同REFRESH MIX UP左
FPS 嘅跳動根本就唔會影響REFRESH RATE

"其實係咪正常 所有144MON都會咁?"
正如其他人所講,FPS 還FPS..REFRESH 還REFRESH RATE,呢個問題同REFRESH RATE無關

第二,係你唔理解FPS 點計...亦都唔理解VSYNC運作...
FPS 其實係計你平均每秒幾多個FRAME
人地其實都答左你有波動好正常,你唔理解個答案,反而就話人地唔理解你個問題

你平均高FPS,唔代表唔會有DIP,如果你唔開VSYNC ,GPU係會不斷咁畫圖
假設FPS個數係每0.1 秒UPDATE 一次,如果你AVERAGE FPS 係250
咁即係平均4MS 一張圖,但唔代表你張張圖都係4MS 畫完
如果其中一張要8MS先畫到,喺0.1 秒入面佢都畫到24個FRAME
個FPS計出嚟就係240...所以嗰0.1秒,個FPS會由250跳去240

你開左VSYNC,佢係畫定一張圖就算,然後等VSYNC(準確啲講,係VBLANK) 先傳過去個MON度
如果畫唔切,就MISS 左一次,等下一個VBLANK
用返上面個例子,一張圖平均就係7MS,0.1 秒入面會有14.X 個FRAME
但如果當中其中要8MS先畫到,咁你就只出到13張圖,個FPS就會變左130...
如果佢FPS係每個FRAME 都UPDATE一次(即係計1/FRAME TIME)
呢個CASE DIP 嗰下,個FPS 會變左72添
所以佢FPS 跳到幾低,係好視乎佢計得幾密

再補充,以上面嗰個CASE 個DIP只係8MS,依然快過60FPS 嘅16.67MS..
所以你用60HZ + VSYNC 嗰陣就唔會有DIP

EDIT:有啲打錯字,同埋補充返VBLANK