[操作疑難] Mon 支架一問

書檯放Mon位置高度只有約 41 CM,
最近想換隻 LG 34UM59,剩Mon嘅高度係 37 CM,
請問轉用夾檯支架喺唔拉出嚟嘅情況下放唔放得落?
因為睇過好多支架嘅圖都係拉出嚟先壓到最低,
但係我張書檯只有約 56 CM 深,如果仲拉出嚟就會變咗好近

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

我都係用緊呢隻cheap野上住隻PQ348q,  一定會下墜的, 所以我搵及野墊住隻mon個底 , (係樣衰D,冇計 )

我都係用緊呢隻cheap野上住隻PQ348q,  一定會下墜的, 所以我搵及野墊住隻mon個底 , (係樣衰D,冇計: ...
bihari 發表於 2017-3-22 17:28

可否麻煩 Ching 幫忙測試,支架拉到最低,
Mon 距離桌面有幾多 CM?定係可以貼檯?
查過 PQ348q 剩 Mon 係 32 CM,
如果離檯有 3 CM 的話,我應該都夠位,當然低到貼檯就一定夠位啦

題外話:同樣 34" 21:9 但係 PQ348q 高度比 34UM59 仲少 5 CM

夠唔夠低?岩唔岩你?岩用既話再幫你量深距

可否麻煩 Ching 幫忙測試,支架拉到最低,
Mon 距離桌面有幾多 CM?定係可以貼檯?
查過 PQ348q  ...
YCB 發表於 2017-3-22 17:52

度左 PQ348q 高37cm(唔係32cm)

Mon 距離桌面: 係可以貼檯
但後面成支鐵柱高41cm (你張枱可能放唔到)

7喜 發表於 2017-3-22 18:12

2CM + 37 CM 應該夠放啦,麻煩 Ching 幫手量吓深距,同埋係用邊款支架呀?

度左 PQ348q 高37cm(唔係32cm)

Mon 距離桌面: 係可以貼檯
但後面成支鐵柱高41cm (你張枱可能放唔到 ...
bihari 發表於 2017-3-22 18:23

我都無諗到鐵柱嘅問題,好彩 Ching 幫手量咗,唔知有無啲條柱可以短啲呢?
因為 Ching 你呢款可以貼檯,保證一定放得入,上面位 Ching 都有 2 CM 距離,有啲擔心
啱啱細心量過張檯高度,只有 40.8 CM,上面有塊層板頂住,而且唔係咁易拆

https://www.asus.com/us/ROG-Repu ... 48Q/specifications/
點解我睇呢度,佢寫住 Phys. Dimension without Stand(WxHxD): 829 x 323 x 109 mm(For VESA Wall Mount)
等我仲奇怪同尺寸點解高度唔一樣...

2CM + 37 CM 應該夠放啦,麻煩 Ching 幫手量吓深距,同埋係用邊款支架呀? ...
YCB 發表於 2017-3-22 19:55

已經盡量推到最後黎量度
牆身貼住量到去mon面,大約15.3cm,我張檯後邊同牆身有1.5cm距離
剛試過 27" mon 可以壓到底部貼晒檯面
我個 27" mon拉埋自已身邊,最少同對眼有66cm先睇得舒服,再坐近既話會變成對眼左右掃去睇兩側既文字
所以你買更大個mon,即使放得落,坐太近會影響使用,對眼要左右掃
或者要加塊伸縮鍵盤架坐後兩呎去解決太近既問題

已pm mon支架比你

已經盡量推到最後黎量度
牆身貼住量到去mon面,大約15.3cm,我張檯後邊同牆身有1.5cm距離
剛試過 27" mon ...
7喜 發表於 2017-3-22 20:22

唔該哂 Ching,已收到 PM。

我頭先都度咗而家 22" Mon 面到牆身係 12 CM 左右,書檯距離牆身有約 6 CM
而 Mon 面距離對眼都有 65 CM,睇嚟個距離係夠的
不過我都買左伸縮鍵盤架,因為隻手無得"浪"真係幾攰

再一次多謝 Ching 幫忙,睇嚟可以換新 Mon 了

7喜 發表於 2017-3-22 18:12

3M?