[操作疑難] 電腦駁4K電視問

我近排買左4K電視
SONY 49X800D
但駁電腦時問題出現就係
我SET做3840X2160的時候 (YCbCr 4:4:4)
就會走晒樣,要SET返4:2:0先冇事...
1080P又冇事....我DISPLAY卡係GTX 1080

請問有D咩要SET?

你用左10-bit color?
HDMI 2.0出唔到4k 4:4:4 10-bit

你用左10-bit color?
HDMI 2.0出唔到4k 4:4:4 10-bit
KinChungE 發表於 2017-3-25 17:27

冇啊...
我用8 BIT的

是否顔色大变,變成籃色,
我用x7000d+nuc6i7kyk,
試了三條HDMI2.0線先ok,
因線質數問題,有條只可行4k行30Hz,
有條4k行60Hz不穏定,tv訊號時有時無,
試到第三條HDMI先ok,

是否顔色大变,變成籃色,
我用x7000d+nuc6i7kyk,
試了三條HDMI2.0線先ok,
因線質數問題,有條只可行4k行30Hz, ...
冷心心 發表於 2017-3-25 21:14

係呀,一轉做4:4:4 就顔色大变,但我就變綠紫色...字都放大埋
而家行4K 4:2:0 60HZ就冇事
咁樣關唔關條線事?

係呀,一轉做4:4:4 就顔色大变,但我就變綠紫色...字都放大埋
咁樣關唔關條線事 ...
mattzxc 發表於 2017-3-26 01:58

我SET到4K 4:4:4 @ 60 啦...
原來電視都要SET...

如果用GTX 750 駁 SONY 4K 電視可以嗎?

HDMI to TV?

如果用GTX 750 駁 SONY 4K 電視可以嗎?
547183 發表於 2017-3-26 11:01

GTX 750冇HDMI 2.0, 最多出到4k 30Hz

咁樣關唔關條線事 ...
mattzxc 發表於 2017-3-26 01:58

是,電視也要設定,在hdmi要選增強,
那不關條線事了,