[操作疑難] 如果我用3440*1440 100hz g-sync MON, 想砌多部細機做直播要點做?

本身我一部機PG348Q+2417H做哂打機開台,但發覺好食效能想整多部細機,但問題係如果我要用displayport 出個PG348Q 先可以行到1440p 100hz

我本身有個razer ripsaw cap Ps4 , 試過用黎駁PG348Q 佢只會令我個pg348q 變左1080p 仲要好似係16:10  60hz

咁請問我砌部細機係咪要整張岩用既capture card 先可以cap 到21:9 displayport 畫面又可以拎我個mon 出返100hz?
有咩capture card 岩我要求?

-------

另外本身我主機係用6850k obs 2560*1080 60fps,如我另砌副機要揀一粒CPU 先做得返1080p 60fps 直播呢?

Thanks

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

naomi 發表於 2017-3-30 11:49

HDR 4K2K@24/25/30/50/60 (3840x2160)(4:2:0 10bits) /
4K2K@24/25/30/50/60 (3840x2160) (4:4:4 8bits),
1920x1080p@24/25/30/50/60, bypass only: 720x480p, 720x576p, 1280x720p

佢無display port bor

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

你既情況點都要用software錄影
市面上既hardware video capture device冇一款支援21:9

你既情況點都要用software錄影
市面上既hardware video capture device冇一款支援21:9
KinChungE 發表於 2017-3-30 12:26

Omg 姐係我只可以靠自己部機     

咁如果想出 100-144hz 既16:9 呢? 1080p 或 2k

唔明點解你upload上直播 要去到100hz,就算YouTube 60都夠, 直播720都夠,同埋你upload咁高都好,都要個直播網食得哂先有用

唔明點解你upload上直播 要去到100hz,就算YouTube 60都夠, 直播720都夠,同埋你upload咁高都好,都要個直 ...
seed0659 發表於 2017-3-30 17:25

我意思我自己個主mon 要出返100hz 唔係upload 出100 fps

我mon原生係3440*1440 100hz, 我stream 係出2560*1080 60fps

100hz 一定要用displayport 先出到嘛, 插hdmi比盡得60Hz 架咋變左

另外youtube 可以食哂啲upload, 我唔係用twitch

回覆 7# cheaphin

用OBS ? 1080, 60fps  6000/9000,個直播畫面已經好好, 我玩開WOT,BF1, 開左都唔會點影響

回覆  cheaphin

用OBS ? 1080, 60fps  6000/9000,個直播畫面已經好好, 我玩開WOT,BF1, 開左都唔 ...
seed0659 發表於 2017-3-31 14:04

1080p 60fps upload 8000, veryfast

你開左係咩意思,開左啲咩

本身我一部機PG348Q+2417H做哂打機開台,但發覺好食效能想整多部細機,但問題係如果我要用displayport 出個 ...
cheaphin 發表於 2017-3-30 11:08

你試下用nvidia原廠個直播,有支援上YOUTUBE同FACEBOOK,我自己試左應該係可以自訂解像度
我PS4 PRO直播係用REMOTE PLAY 用PC 玩,然後用nvidia原廠個直播軟件
CPU大約2-3% (6800K @4GHZ)

如果係AMD,AMD依家都有一套原廠軟件,但我冇試過~你要自己TRY