[測試] LG 29UM58 x Dell 昇降架

其實之前都有師兄提過呢樣產品;
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &highlight=VESA

原本用緊嘅 Dell 2408 壞左,
換左 LG 29UM58; 但個人黎講個原裝架偏低,
於是想試下用返 2408 個昇降架, 就淘左呢件野返黎;
放左好耐, 終於搵到時間搞掂佢.

架正面

架側面

stand side.jpg

要注意嘅係:
1. 上完昇降架同鐵片中間4粒鏍絲後, 發覺鏍絲頭仲會有少少凸出黎,
   所以我係Mon同鐵片中間嘅呢個位, 加左塊1-2mm左右厚嘅泡膠墊 (sorry 冇影低)

連接1

connect 1.jpg

連接2

connect 2.jpg

2. 留意Mon嘅重量, 相差太遠昇降架可能唔work....
   (2408=14.77 lbs 29um58=11.51 lbs)

而就係因為29um58個Mon本身唔夠2408重,
變左壓唔到個昇降架落黎(會自己慢慢昇番上去...),
所以做唔到調節昇降, 只可以keep係最高或者最低....
想用返昇降功能嘅師兄要留意返.

最高

back high.jpg

最低

back low.jpg

但好彩佢最高個位剛好是我需要嘅平視高度(約470mm);
(原裝架大約414mm) 所以可以繼續用.

至於新Mon 29um58 嘅評價, 由於我要求唔高,
評價留番比其他師兄
反而想講點解轉29" 21:9
由於我檯面只有約80cm闊,預算大概2000左右,
當時換Mon時只考慮:
1. 2515U (2560x1440)
2. 27" 16:9 (1920x1080)
3. 29" 21:9 (2560x1080)

諗左好耐, 最後結論係
2515U (2560x1440)解像度提昇但未到4K, 而尺寸上同舊Mon分別不大
27" 16:9 (1920x1080) 尺寸上大左, 但解像度不變, (嚴格講其實少左)
29" 21:9 (2560x1080) 橫向解像度多左, 尺寸相比舊Mon大(長),
而想兩方面都可以比舊Mon有所提昇, 所以最後選擇29" 21:9 Mon.

實際上播16:9影像時,會有兩邊黑邊,
但畫面大細其實同舊Mon相約 (大約係23"16:9的大小),
而播21:9影像就明顯大左;
桌面可用空間又多D, 作為用家覺得使用感受有所提昇.

比有相似限制又想換Mon嘅師兄參考下

開機

我都係用呢隻芒,但我用機械臂吊起左佢
小弟張枱唔夠深無左個座偷返好多位,鍵盤位依家重攞到本書

https://detail.tmall.com/item.htm?id=39555903107&toSite=main