選擇困難 • FS2735 vs PG279Q vs 1440p 21:9

請大家比d意見
我最近想換mon,諗黎諗去都唔知點揀,budget 7-8k
最初一直諗住係cu買u3417w,但我見有d review又話uniformity好差同backlight bleed好嚴重,所以好擔心買到返黎好差又無保養
而其他21:9又好似無咩選擇係within budget

之後就轉左去睇27寸1440p mon,因為我有時都要玩下bf1, l4d2同ets2
所以就focus左係高Hz嘅ips mon,睇左fs2735同pg279q都覺得唔錯
我知一隻freesync一隻g sync,塊panel好似都一樣
而我都諗住換display card

應用比例大概係30% gaming 70% 文書處理
其實想要21:9係因為方便同時開幾個word同excel

入左FS2735*送RX480 :D

lawlaichiu 發表於 2017-4-11 01:02

幾時買的?幾錢入手??

你要平可以買acer xb271 水貨 5000 有找,同asus pg279q 一樣的

21:9 1440p 得兩隻你揀, dell u3417w 同LG 34UC98
Btw 你自己用緊a 卡定n 卡

lawlaichiu 發表於 2017-4-11 01:02

請問哪間買有得送?
幾多錢成交?

你要平可以買acer xb271 水貨 5000 有找,同asus pg279q 一樣的

21:9 1440p 得兩隻你揀, dell u3417w 同L ...
cheaphin 發表於 2017-4-11 15:38

Acer果隻我都有諗過,但我唔鐘意佢個外觀同OSD設計
我依家用緊780ti,諗住換張1080

回覆 6# lamchan2004

換1080應該都唔駛諗係279q啦

我之前都諗xb271同pg279q,但係外觀同信仰既情況下都係揀左asus

回覆  lamchan2004

換1080應該都唔駛諗係279q啦

我之前都諗xb271同pg279q,但係外觀同信仰既情況下都 ...
鋼練 發表於 2017-4-11 17:37

其實我係爭扎緊買唔買21:9好,始終工作上係方便左,我又唔係成日打機

請大家比d意見
我最近想換mon,諗黎諗去都唔知點揀,budget 7-8k
最初一直諗住係cu買u3417w,但我見有d rev ...
lamchan2004 發表於 2017-4-11 00:14

http://www.tftcentral.co.uk/revi ... .htm#response_times

可以參考,有埋PG279Q 對比, 279Q 冇咁多重影

可以參考,有埋PG279Q 對比, 279Q 冇咁多重影
s84292 發表於 2017-4-11 17:51

我都睇過呢個review,其實有考慮FS2735係因為5年保