請教2-Bay NAS 硬碟安排 (DS-209)

小弟有意入DS-209 作 BT 及Photo Station 用

第一隻HD: BT
如果我BT用,DL完的file會move 去PC
咁駛唔駛好似PC 用BT 咁,揾隻舊HD作BT用?
定係NAS用BT唔會咁易死HD,可以放隻新HD都OK?

另一隻HD放 Photo
放喺NAS的photo,我會用Ext HD做 backup

最後想問:
大家買2-Bay係咪多數行 Raid 1 (mirror)?
定係有太多file,一隻HD放唔哂?

原帖由 alexyiu 於 2009-8-26 05:55 PM 發表
最後想問:
大家買2-Bay係咪多數行 Raid 1 (mirror)?
定係有太多file,一隻HD放唔哂?

我唔係行 Raid 1 ,
第二隻硬碟我用來備份我 PC 的資料。

今日終於買了DS-209 + WD Green 1.5TB ($1950 + $925),呢兩件野真係好難搵

TS-209已裝上Green 1.5TB 及 一隻舊160G HD(BT用開)
試用中

不過隻Green仲熱過隻160G,係咪因為隻Green放下面因此散熱差

請問DS-209 $1950邊間買

領袖,佢話電腦展價,賣完呢批可能做唔到呢個價

我o岩o岩8:45pm先問完佢(領袖),佢話$199x:funk: ,都係話賣完呢批就冇呢個價,ching你有冇講價

冇講過價,唔通我好彩
存貨唔多 加上 其他shop冇貨,吊起黎賣

不過差個$4X蚊,豪比佢算啦

噢~thx brother,明天再出去逛過格價
另外剛剛爬過文見到有人話DS-209隻膠殼如果
裝上2隻HDD BT時會好HOT,ching有冇呢個問題?

回覆 8# 的帖子

隻膠殼摸上去只係微暖,絕對唔熱

回覆 9# 的帖子

膠殼摸上去如果熱就大件事!