[已解決]有D咩dvd rewriter 介紹 (附: ad-7240s update firmware 教學 同 測試 by ciel)

edit:
真係要多謝ciel 兄咁詳細寫關於ad-7240s 既教學同測試 [見post 25-28]

之前去過ssp 同 旺電都冇曬s17 賣(不過, 係荃灣見到有s16 賣)
最後, 前幾日終於買左sony ad-7240s 返去
而家有兩部sony 機
ad-7240s 同 aw-g170

不過 ad-7240s (1.02)用nero 燒碟個buffer 會無神神 drop 左幾次(用 8x 燒, Verbatim dvd+r)

==================================================
唔該ching 們介紹d 靚既dvd rewriter (主要用開 三凌/verbatim 既dvd+r )
出名燒碟靚個d 呢排又揀唔落手, 就好似
Pioneer s18 轉左chip 應該唔會考慮
而Pioneer s17 而家水尾又唔知買唔買好   
sony 個隻ad72xx 得散裝, 唔知買唔得過

得番asus, lg, samsung 呢d.....但唔知買邊隻model好

唔該ching 們推薦下啦

仲有...我想知有d 咩dvd writer 有得做test (因為我都想入多隻黎讀碟&test 碟)
我只知道benq 以前有, 不過依家唔見有得買

thx

Pioneer s17

原帖由 tony_lam 於 2009-8-27 03:04 發表
Pioneer s17

X2

除左s17 仲有冇其他choice 呀!? ching

我都想買部DVDRW,但唔係好識,搭單問問,咁咩chip會好d?NEC?S18 / A18用個隻mediatek chip係咪唔好的?

原帖由 fongsdragon 於 2009-8-27 22:57 發表
我都想買部DVDRW,但唔係好識,搭單問問,咁咩chip會好d?NEC?S18 / A18用個隻mediatek chip係咪唔好的?

s18/a18慘不忍睹
s17/7240 is your only choice
118CHV小试中低速盘片(CDBest Forum)

原帖由 fongsdragon 於 2009-8-27 22:57 發表

同道中人wow
有得揀我就一定係nec chip啦(隨左第一部dvd 唔知係咩chip 之外, 其他都係用nec chip)
至於 mediatek , 好唔好就真係唔知啦
不過, pioneer s18 都用左mediatek 就唔一定要買佢啦,
此終mediatek 都幾多機都用佢

如何你唔介意散裝既話, sony 個部ad-7240s 係一個唔錯既選擇

原帖由 alamshiu 28 於 2009-8-27 23:44 發表

s18/a18慘不忍睹
s17/7240 is your only choice
118CHV小试中低速盘片(CDBest Forum)

原來有人做左s18 既test / review
不過, 點解s17 好似冇人做過test / review
順便問問, 7240 係咪得散裝 ?
thx

不過S17好似比較難買到了~~~