有朋自遠方來 -- 開箱文

今日個friend美國返黎,重幫我帶埋手信添,唔講咁多住,去片!

外箱

打開個箱,原來裡面係黑色,好有型

主角被人包到實一實

打開面頭個盒配件,又係黑色

配件唔算好多,不過夠用就算。

主角出場…Drobo

正面…

背面…有USB同FW800插

打開個面蓋後個樣

入碟就咁“隊”入去,唔使先整落個tray度咁麻煩

開掣著哂燈個樣

細細部,放上部Mac Pro頂都得

一著左機,OSX就認到佢,driver都唔使,一mount就用到,好方便

Picture 1.png

裝埋佢個software又得,可以清楚D了解狀況

Picture 2.png

每隻HD都了解得一清二楚

Picture 3.png

佢自己個software功能比較表

Picture 4.png

呢度可以清楚D了解部野係點運作

Picture 5.png

其實呢個叫Drobo既東西,係一個類似行raid-5既外置儲存裝置,但係實際上又唔係真正raid-5,而係一套屬於佢自己既系統,主要目的係做儲存同保障data,速度並唔佢賣點(所以只有USB同FW800)。相反,佢個賣點係方便、大彈性。因為佢可以用4隻任何size既HD,好似我依家咁,就用有80、200同300G HD各一隻,去變成一隻580G既HD。不過由最後果幾幅圖你地可以睇到,實際可以用既位置只有250G左右,其餘果D位,部機會預留黎做expand同data protection。
據廠講當你用對咁上下滿,佢就識得話俾你知,你就可以換個大D既HD落去,佢就會自動expand,而完全唔會影響你D Data。佢最多可以support到4隻4TB HD,所以黎緊幾年相信都好夠用。

暫時分享到呢度先。

好有型喎...

好唔唔錯咁wo,

想問下依家有一個空位可以加一個1TB hdd, 咁如果之後又想換大o的, 唔要個80gb 換個2tb咁要唔要backup 個80gb, 定個system 會幫你搞?

better to use 2T as the capacity

我就online買,US$399,然後寄去我美國個friend度,佢幫我帶返黎,。
呢個野好玩之處,就係當你有需要換過個大HD,都唔使另外backup,因為佢預留有足夠空間,所以佢自己會識得將D data過返落新HD度。

其實佢當你三隻 80用.係raid 5來的.
80*3 約等於 250g. 所以你只可用250g而唔係580g.

幾靚仔.不過貴左d啫.

回覆 7# 的帖子

如果佢係raid5,又當我3隻80G,咁咪應該只係用到160G囉?
而且佢係隨時可以換唔同size嘅HD,而最後嘅volume size亦都會跟住改變,所以呢個唔係raid 5。

原帖由 m.razor 於 2009-9-1 21:37 發表
我就online買,US$399,然後寄去我美國個friend度,佢幫我帶返黎,。
呢個野好玩之處,就係當你有需要換過個大HD,都唔使另外backup,因為佢預留有足夠空間,所以佢自己會識得將D data過返落新HD度。

我想問點解唔搵香港官方Reseller購買呢?有咩問題都即刻有support嘛....
唔通代理食水深?

原帖由 m.razor 於 2009-9-1 21:37 發表

比條link黎得嗎?