有冇IEE1394 的EXTERNAL 1-2TB HDD 介紹??

我用IMAC, 想揾個2TB HDD, 有冇好介紹??
THANKS~

用得1394就會用800Mb/s頭,有800頭o既HDD一定貴,不如用1Gb/s o既lan HDD,駁router用,又可以做time machine & itunes share.

回復 2# 6seven

1Gb/s Switch / Router 仲贵 速度都唔係日日80MB/s 有LAN嘅HDD case唔晒钱咩

你如果for mac use, 建议去买返只seagate goflex desk SATA 转 FW800 嘅转驳座,记住係斋座,298卖260蚊炸。lee只嘢事旦插只3.5", 2.5" HDD都duk,速度有60-80MB/s,抵啦~~唯一缺点係冇case,只HDD企唔稳。

回復  6seven

1Gb/s Switch / Router 仲贵 速度都唔係日日80MB/s 有LAN嘅HDD case唔晒 ...
monsterz 發表於 2012-7-19 10:09

network store 可以唔洗下下著機都share 到files.

1K就有了,自己衡量.

http://www.price.com.hk/product.php?p=135743

回復 4# 6seven

CHing係唔係WD mybook live用家?

需要router support 1Gbps LAN, 用cat6线, mybook live行到尽读80-100MB/s, 写40-50 MB/s...
    若用D大路牌子100Mbps router, 抄野随时得8MB/s

最衰, 里面行嘅係2T Caviar Green...

所以我就上左DS212J啦

回復  6seven

CHing係唔係WD mybook live用家?

需要router support 1Gbps LAN, 用cat6线,  ...
monsterz 發表於 2012-7-19 10:48

更係用NAS 好啦!但firewire 800要比多5~7舊,值唔值,樓主決定了.

e家wifi N 通常都係1Gbps router, 樓主仲係用舊router好應該順便換埋,事關e家d 手機,tag, pad 都用wifi N了.

PS:如樓主硬要firewire,可以去SSP"剪*"搵一個firewire 800+usb 3.0 外置盒,$300左右,自己衡量了!

更係用NAS 好啦!但firewire 800要比多5~7舊,值唔值,樓主決定了.

6seven 發表於 2012-7-19 10:59

点解5~7舊咁多?seagate goflex desk得260蚊 wor...

剪记 都可以话有好嘢嘅...

利申:我係imac 27, 我曾经係macally FW800 HDD case用家, 因前者不定时痴媽筋而转作mybook live 2T用家, 跟手被人毒左上DS212J, 更因此换晒屋企两只941 router作1043, 换cat6线, 最后先醒觉D低端NAS嘅传输速度同稳定性不如一条两舊水goflex desk FW800座

点解5~7舊咁多?seagate goflex desk得260蚊 wor...

剪记 都可以话有好嘢嘅...

...
monsterz 發表於 2012-7-19 11:17

個人覺得新macbook pro(or air)都轉用usb 3.0, 所以唔值再比貴幾舊買firewire,所以樓主要考慮日後需用要求!

network store 可以share 埋比其他 device用(例如phone, pad....之類),其實係最好方法,但起一個NAS 又唔平.

個人覺得新macbook pro(or air)都轉用usb 3.0, 所以唔值再比貴幾舊買firewire,所以樓主要考慮日後需用要 ...
6seven 發表於 2012-7-19 11:38

係, 但人地係imac...冇3.0

network store非常好 我就觉得mybook live鸡肋, 一炮响直上2 bay NAS都OK嘅, 有多D钱更係DS510, 有钱有时间自己砌台xeon / i7 嘅free nas / WHS 啦

定係用呢隻?? 投資定USB3.0: http://www.price.com.hk/product.php?p=139002
我見佢好似幾平