[隨身碟] 加密usb手指介紹?

好似選擇唔多, 有無ching介紹下?

我見有D 係usb自帶加密, 或者買只返來自己用software加密.

自帶加密軟件嘅用過 Imation.....TDK.....

呢兩個牌子密碼 S/W 一模一樣, 都有繁中介面

都可切開非加密區,同加密區.....價格又好接近 !!  

有加密我記得水牛有,好似仲分硬加同軟加
至於分別同效能...自己去GOOGLE吧...

kingston 都有

我自己用開BitLocker,是但搵隻快的手指去加密,基本上安全而且方便。
好多買到的Hardware Encrypted手指如Kingston Data Traveler Locker+其實都好慢…………

我自己用開BitLocker,是但搵隻快的手指去加密,基本上安全而且方便。
好多買到的Hardware Encrypted手指如 ...
NexusN 發表於 2012-7-28 17:24

bitlocker 會唔會好似被破解呢?

musicln 發表於 2012-7-28 21:34

So far唔計截取部機memory,應該重未有Brute Force以外的方法(BitLocker本身係AES128Bit),定義上未被破解。

musicln 發表於 2012-7-28 21:34

唔會 128BIT 加密基本已經好難破
但要注意手指 係咪會用係唔同OS上

唔會 128BIT 加密基本已經好難破
但要注意手指 係咪會用係唔同OS上
kennyyyt 發表於 2012-7-29 01:41

Yes,唔記得提,
BitLocker只能在Win7+ machines上面write隻手指,
在XP,Vista上面是Read Only.
唔清楚Linux,Mac OS X讀唔讀到。

有cross platform需要,可以諗下用TrueCrypt,一樣有Full Disk Encryption,Linux, Mac都用到,不過要注意的係你在Windows Platforms要有Admin Rights先Decrypt到隻Flash Drive.

Yes,唔記得提,
BitLocker只能在Win7+ machines上面write隻手指,
在XP,Vista上面是Read Only.
唔清楚L ...
NexusN 發表於 2012-7-29 14:35

好多謝ching甘詳細講解
我要用係win7+ and mac OS 度