[外置硬碟] [簡單開箱測試]Stardom i310外置硬碟盒+Seagate SATA3 3TB硬碟

Seagate 3TB SATA3 圖4 標準測試

Seagate 3TB SATA3 圖7   標準測試.jpg
今午卒之買咗個SEAGATE SATA3 3TB,裝入個SATRDOM i310 usb3.0外置盒度.itx係用ASROCK E350.背板有一個3.0 USB接口.正如早前師兄教路,WIN7可以認到大過2TB容量嘅硬碟,不過要用另一個規格做格式化....格式完得番2.72TB.不過似乎效能冇2TB嘅硬碟咁好....有錯指正!
2TB係直接接去底板上的SATA PORT.

Seagate 2TB SATA3 圖5 硬碟資訊

Seagate 2TB SATA3 圖5 硬碟資訊.jpg

Seagate 2TB SATA3 圖6 標準測試

Seagate 2TB SATA3 圖6  標準測試.jpg

Seagate 3TB SATA3 圖3 硬碟資訊

Seagate 3TB SATA3 圖3  硬碟資訊.jpg

應該係隻外置盒最快只係可以去到12xMB

今午卒之買咗個SEAGATE SATA3 3TB,裝入個SATRDOM i310 usb3.0外置盒度.itx係用ASROCK E350.背板有一個3.0 U ...
Ahmok 發表於 2013-5-20 19:52

我都唸住入隻 SATA3 3TB,
呢隻seagate ok ?

應該係隻外置盒最快只係可以去到12xMB
jason930 發表於 2013-5-20 19:57

哦....咁修數應該點計個速度? USB3+SATA3....

我都唸住入隻 SATA3 3TB,
呢隻seagate ok ?
i_djinn 發表於 2013-5-20 20:04

未知呀...都未寫入檔案.今日咁嘅氣溫冇開空調...硬碟開咗個零鐘..40度過外..
我祗不過用嚟做備份啫.過完就離線放埋一邊.

哦....咁修數應該點計個速度? USB3+SATA3....
Ahmok 發表於 2013-5-20 20:14

外置盒樽頸
同我個HDD Case一樣
頭段大部份時間都係平, 差唔多最尾先drop speed
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1953943

同樣用內置SATA PORT , 3TB SEAGATE (ST3000DM001) 會比 2TB (ST2000DM001) 快少少.
不過真係差好少 , 可以不計