[外置硬碟] 想找一些方便旅行 backup file 的裝置

現在本人的使用方法是拍照用 sdcard 經 card reader 經 usb 連接 laptop,另一邊用 2.5 外置硬碟經 usb 連接 laptop,經電腦選擇當天所拍檔案 copy 到外置硬碟,所以 laptop 可以說只是一個中介媒體。

現在見到市場上有一些 wifi / card reader, wifi / external hdd 的產品,請問有沒有一些包含了 wifi / card reader / external hdd 這三個組成(或 wifi/card reader + usb hdd,或 wifi / hdd + usb card reader....),可以讓我用 手機連接 wifi 把 sd card 內的相片 copy 入 usb hdd 內呢?

目的只是想不用帶 laptop 而可以把 sd card 內的檔案 backup 到 2.5" 外罝 hdd 內,而我可以選擇 backup 那些檔案到 hdd 內。

謝謝

買條USB OTG線同USB hub
同時駁card reader, ext. HDD去手機
然後用手機取代laptop角色

ext. HDD供電可能唔夠
咁就要用Y型線駁其他電源

回復 2 #EITCo

想問舊Y型線插落microUSB3.0port有無問題?市面好少見到有3.0Y型線賣咁

via HKEPC Reader for Android

依款似乎幾好,但就差選擇file backup
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

請問 師兄意思是否手機 -> usb OTG -> usb hub, card reader 及 ext HDD -> usb hub?

謝謝。

買條USB OTG線同USB hub
同時駁card reader, ext. HDD去手機
然後用手機取代laptop角色

ext. HDD供電可能 ...
EITCo 發表於 2015-1-8 15:23

WD passport wireless ,我曾經考慮過,問過店員,他說這個只能按制去自動同步 sd card 內的檔案,這樣不太符合我的要求,所以我沒再考慮。

謝謝

回復 EITCo

想問舊Y型線插落microUSB3.0port有無問題?市面好少見到有3.0Y型線賣咁

via HKEPC Reader for  ...
hklcy 發表於 2015-1-8 15:55

USB會兼容舊版
當然速度會得USB 2
除非你用Note 3且有高速SD先有所謂
否則手機同SD本身就好慢

不過我頭先自己試下用Y型線駁2.5寸硬碟
就算用2A火牛,供電都唔夠,所以失敗左
似乎要視乎個別產品而定,我部硬碟都好舊,得160 GB

你既然係備份SD,資料唔會好多
可考慮用第二張SD備份,無硬碟咁麻煩
如手機本身夠位或有得插micro SD就連hub都慳返
否則有可能買左條Y線,先發現供唔夠電
不過呢度亦有成功例子
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2033948
用有獨立供電既3.5寸硬碟亦一定夠,但要濕電同重過2.5寸

樓上講passport wireless之類亦係一條路
你可以照用OTG將SD駁落手機
然後手後用WiFi存取passport
你確保邊款手機可以上傳local檔案去硬碟就得
雖然速度係另一回事

請問 師兄意思是否手機 -> usb OTG -> usb hub, card reader 及 ext HDD -> usb hub?

謝謝。

...
jjkk221 發表於 2015-1-8 19:33

Phone
|
OTG cable
|
hub -- card reader
|
ext. HDD -- portable battery

WD passport wireless ,我曾經考慮過,問過店員,他說這個只能按制去自動同步 sd card 內的檔案,這樣不太 ...
jjkk221 發表於 2015-1-8 19:36

不嬲店員唔識係會亂吹……

自己用緊部Passport Wireless,本身有function係一插張SD卡就識自己MOVE或COPY成張SD卡落隻Hard Disk度;而我自己亦都親身試過係做到而且效果不錯,佢識自已起番個folder,例如你而家插張Sandisk SD卡,就會曉係Public/SD_Import/Sandiskxxx/201501090115 開個folder,插另一張於就會起另一個folder。唯獨速度16GB的話需時……

過完data落部Passport Wireless度就即刻可以經手機用WD My Cloud睇JPEG相(或手機本身有支援RAW的閱相軟件就睇到RAW)…

我自己就喜歡一舊齊哂2TB連card reader,無須要其他wireless card read般又要插隻2.5" HDD先得……