[外置硬碟] usb3.0 外置hd應有速度和問題

底板

GA-Z68MA-D2H-B3

http://www.gigabyte.hk/products/product-page.aspx?pid=3855#ov

usb hd:

wd my book 3tb

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=870

電腦有2隻hd a 和 hd b ; os裝在hd a , windows 7

先說神奇現象; 我第一日買時試由hd b copy 17GB野過去7x MB/s 都只係快usb 2.0 3x MB/s 小小
hd a copy過去就更慢只有4x MB/S左右...
呢個都可以算數

但隔日再試usb 3.0 port 抄野竟然跌到1 MB/s 根本抄唔到; 取消要幾分鐘後先取消到; 又正常拔唔走要reboot...

最神怪的是換去插usb 2.0 port 是沒事的; 搵notebook 2.0 port 都沒事(notebook 只有2.0).. 用acronis disk monitor 看3隻hd都沒問題...

有咩原因導致usb 2.0 沒事usb 3.0就有事? 同埋usb 3.0 咁抄正常應該係幾多 MB/s ? 只係快usb 2.0 2倍正唔正常?

update 左Etron 個driver後好似好d
但都講唔通點解day 1 冇事

咁正唔正常?

hd b 1個1.86GB file

USB 3.0 one big file.png

hd a 好多個files

USB 3.0 many files.png

唔夠快的原因當中有沒有z68 本來唔support usb3.0?

試下換過條usb 3.0 cable試試.

usb2比usb3成熟好多,冇咁多野唔夾
我有隻手指via chip的usb3用唔到,nec chip的就可以
但有個hub就調翻轉

盡量用最新driver會比較好啲

底板 GA-Z68MA-D2H-B3
電腦有2隻hd a 和 hd b ; os裝在hd a , windows 7
wkleung 發表於 2015-1-14 09:53

Z68 chipsets, 只有2個SATA3, 其餘係SATA2, 亦冇Intel的USB 3.0 port.

如果冇用SSD的話, 盡可能將HD駁住SATA3.

你塊板係用Etron EJ168 chip做USB 3.0, 所以亦要安裝Etron EJ168比你個OS(如Windows 7)既Driver.

從你COPY的Cap圖, 肯定唔係用Windows 8, 因為W8係可以睇到由開始copy至尾成個過程的速度.
如果可以的話, Upgrade OS上W8, 因為W8有好多USB的改善

W8+Intel USB 3.0+External USB 3.0 Docking, 3樣野都支援UASP之下, 速度係可以去到420幾MB/s!

當然你係用外接HD(唔係行RAID 0), 速度唔可能咁快, 但都唔會話咁低速!

usb2比usb3成熟好多,冇咁多野唔夾
我有隻手指via chip的usb3用唔到,nec chip的就可以
但有個hub就調翻轉
...
smoke_cheese 發表於 2015-1-15 08:31

VIA既野, 我係敬而遠之, 因為VIA講就天下無敵, 真係用既時候就有心無力, 由佢做AMD chipsets開始至nVidia出既nforce AMD chipsets, 係nforce2中了USB 2.0既bug之後, 我就再無用AMD CPU, 因為從此改用Intel Chipset(s)!

Z68 chipsets, 只有2個SATA3, 其餘係SATA2, 亦冇Intel的USB 3.0 port.

如果冇用SSD的話, 盡可能將HD駁住 ...
wild 發表於 2015-1-15 09:15

也就是說我要快些就要換機或者插張usb 3.0 卡而唔係用底板果個?
好似話etron品質都係麻麻地?

也就是說我要快些就要換機或者插張usb 3.0 卡而唔係用底板果個?
好似話etron品質都係麻麻地? ...
wkleung 發表於 2015-1-15 10:23

唔洗住, 先搵出咁慢既源頭才決定是否需要更換!

你個case係external HD經USB 3.0抄落隻Internal HD.

可以先試一個大File(如4GB或以上), 試既時候當然要係冇咩Disk I/O時試, 如果單一大File經USB 3.0抄寫係冇問題! 咁就係太多細Files抄寫導致速度變慢既原因!

另外就係Ext. HD和Int. HD既讀寫速度, 亦會影響速度.  HD既讀寫速度係受限係讀寫緊外圈還是內圈.

如果係讀出或寫入係HD的內圈部份, 實慢! 430幾MB/s既速度係讀取經USB 3.0既SSD的Sequential Reading Speed!
只有High Density,多Platter,高轉數(7200rpm或以上)HD(冇行Raid), 只有係讀緊外圈時才達到2百幾MB/s!

或者Defragment and Optimize HD會有幫助!

唔洗住, 先搵出咁慢既源頭才決定是否需要更換!

你個case係external HD經USB 3.0抄落隻Internal HD.

可以 ...
wild 發表於 2015-1-15 13:50

我個CASE其實是由部腦BACKUP 去EXTERNAL HD...

(圖1)G DRIVE 係我部腦第2隻HD; E DRIVE 係WD BOOK 3TB

我用WIN7; 而HD已經插晒去SATA3

(圖1)1.86GB單1FILE; 89MB/S(初頭破百) 正唔正常? 4GB FILE 我暫時冇

My Book 3TB入面其實即係Green HDD.....幾十MB/s正常不過.