[外置硬碟] 2.5吋Extenal HDD (可以放十年唔壞)的選擇...

是咁的, 我近期返一返屋企個櫃發現大量VCD,DVD
有好多都係十幾年前儲低
包括90年代music station, 日劇, 上帝請給我多一點時間, 大和撫子等等,
基本上即使網上亦不可能再搵到,或買到.
極具收藏價值.

講了咁多,其實主要係我想問有冇邊隻牌子既external HDD 1TB 2.5吋, 係比較可靠?
budget我都係預$500-$600
速度唔係問題, 反正差唔多.
亦不會BT, 不會長開, 可能真係幾個月至用一次. 之後就擺去安全地方.

只怕幾年後,突然想拎出黎懷舊一下時,,,,原來隻HDD死左都唔知..

是咁的, 我近期返一返屋企個櫃發現大量VCD,DVD
有好多都係十幾年前儲低
包括90年代music station, 日劇, 上 ...
Silverlight 發表於 2015-1-18 21:33

任何HDD都唔可靠,如果你覺得資料有價值,最少要用二隻做二個獨立的備份,三隻就更理想

任何HDD都唔可靠,如果你覺得資料有價值,最少要用二隻做二個獨立的備份,三隻就更理想 ...
idolclub 發表於 2015-1-18 09:43 PM

任何媒體都唔可靠,如果你覺得資料有價值,最少要用兩種不同的媒體做兩個獨立的備份,三種就更理想  

如果係貯,燒 BLU-RAY x 2 copy 分分鐘好過用hdd
但搵些靚碟做

還有,建議你存之前先查一次網上有無,網上分分鐘有得dl 比你果堆dvd 更靚fize 更細的字幕版本的

任何HDD都唔會話保証十年...特別係呢幾時好似質量仲有下降...
我自己電腦keep 多份, 另外仲用緊雲端CloudBacko pro 做備份, 有加密同埋佢可以保証資料 100% 可還原, 所以將個波交比佢
http://www.cloudbacko.com/

如果係貯,燒 BLU-RAY x 2 copy 分分鐘好過用hdd
但搵些靚碟做

還有,建議你存之前先查一次網上有無,網上 ...
凌天羽v 發表於 2015-1-18 22:39

原來而家一隻bluray碟25Gb 質素好o的,都係$100
for儲存,好似真係bluray仲放心。。。

但搵些靚碟做

還有,建議你存之前先查一次網上有無,網上 ...
凌天羽v 發表於 2015-1-18 22:39

唔好同一牌子同一批次...