[外置硬碟] WD My Passport Ultra 500GB 開箱測試

其實我已經有一個外置hdd啦,而且係1TB,宜家先用左十分之一嘅空間都無,點解又買多一個500GB嘅呢?
我一邊咁樣諗,一邊比錢買左哩一個My Passport Ultra......
我本身打算買細細隻嘅usb手指,不過偶然睇到有關佢嘅介紹,而且網上圖片睇落幾好,買嗰時隔住包裝睇都覺得佢個正面嘅邊好有金屬質感,於是用左HKD395買左一個藍色。
睇左幾個台灣同大陸嘅網站,裡面都有提及附送布袋。
不過比左錢之後問一下店員,佢話比我知,係附送布袋。
算啦,我買佢嘅主要目的唔係為左個袋,係舊harddisc。。。
廢話講完,首先睇下包裝。

VST嗰張貼紙,喺開箱嗰時比我移左去側邊,因為睇落實在太礙眼。。。
隔住包裝睇,會覺得佢個正面嘅邊好有金屬質感。

包裝盒頂部。上面嘅“內容一覽”並未提及布袋。

右側有少量產品信息。

包裝盒背面,雲端備份支持dropbox及百度雲。

包裝盒底部。貼紙上包含產品序號(已遮蓋)。

然後就係興奮嘅正式開箱時刻!

台灣版嘅開箱,harddisc上面嘅空位係放置布袋。(好明顯,香港版無)

包裝內所有嘅配件及harddisc。

My Passport Ultra所附送嘅係標準micro USB 3.0線,線身比ADATA嘅更幼,不過更長。

說明書原來分兩份。一份係簡易說明,一份係多國語言嘅說明書。

簡易說明書就係得四頁。。。

就咁睇會覺得好有金屬質感,其實摸落會覺得好似塑膠。。。
不過網上介紹的確係話有顏色嗰塊係金屬。。。

咁樣睇就更加難以想象佢嘅外觀同手感嘅差別。。。

背面係塑膠,磨砂材質。

咁樣睇會覺得指示燈亮度適中。

但係咁樣睇就會發現佢其實好光。(對唔住,哩張相影唔到)

harddisc內置一啲WD嘅增值軟件,不過對我無咩用。。。

某國產軟件嘅測試證實佢係足料嘅,讀寫速度唔算太差。

某軟件測試。

實際使用嗰時,我發現一開始寫入嘅速度幾快,不過之後就會間中出現卡頓。。。整體黎講,尚可。

開箱到此完畢,多謝觀看。

--------------------------------------------------

題外話:
之前我做過adata hv620嘅開箱,有人建議我用檢查工具睇下佢用左咩廠嘅hdd,最近醒起,於是就check一下。
結果,佢居然。。。

係用左東芝嘅1TB HDD 5400rpm。。。

--------------------------------------------------

3月25日更新:

向WD查詢有關差異嘅原因,WD解釋“由於銷售地區不同,通過總代銷售的產品外包裝確實有可能會不相同。這屬於正常現象。”

嗯,即係話個保護袋應該係比VST攞走左。。。

我買My Passport Ultra Metal 2TB 都無送袋
我自已係 cut * ~2X買左一個

樓主唔用跟來嘅 SW 不如買 WD Elements, 平幾草 ~~

回覆 2# ylkyeung

我買左三個十蚊嘅golla手機袋,一個擺adata,一個擺wd,一個備用。
    擺擺下就覺得個袋嘅保護性太低,而且容易污糟。
    於是又買左一個10蚊嘅WD保護袋(http://www.hkepc.com/11977,黑色嗰款),同埋用15蚊買一個seagate嘅防震保護包(盒上面印住“非賣品”,而且佈滿塵埃)。

買1tb都無送

樓主唔用跟來嘅 SW 不如買 WD Elements, 平幾草 ~~
imax 發表於 2015-3-24 21:39

咩係SW????
    WD Elements嘅款式外觀一般,我比較喜歡My Passport Ultra個樣(外貌係首要考慮因素),所以就算My Passport Ultra嘅價格偏貴,我都照買。

回覆 5# 魔鬼魚

問左WD,佢地比左答覆,詳見本帖1#(已更新內容)

回覆  魔鬼魚

問左WD,佢地比左答覆,詳見本帖1#(已更新內容)
hk133 發表於 2015-3-25 15:00

個袋代理拆黎賣??_

個袋代理拆黎賣??_
魔鬼魚 發表於 2015-3-25 15:02

唔知,頭先send左email比VST,睇下佢地會點答。。。
    但係未見過嗰一款袋有得賣,佢地嘅活動所送嘅袋亦都唔係嗰個。。。

12MB/S寫23MB/S讀?
呢隻野USB3.0黎喎,就算你電腦得USB2.0都應該去到30MB/S