[外置硬碟] 外置HDD,DIY加大?

請問有無人試過:
如果買WD的外置HDD,例如My book,可唔可以自己之後加大個size?

請問有無人試過:
如果買WD的外置HDD,例如My book,可唔可以自己之後加大個size? ...
Amuro 發表於 2015-5-24 02:56

via HKEPC Reader for Android

得  

via HKEPC Reader for Android
alan11abc 發表於 2015-5-24 03:03

細轉大都得?咁將來咪可以等6T跌價後…
唔該晒!

回覆 3# Amuro
俾足電就得架啦

小心打開換HD就OK

WD舊PCB(有J6 Jumper Reset位)嘅可以自行upgrade Harddisk容量, 但要check清楚那型號最大出到幾多TB, 只會support到同型號最大容量, 例如mybook Studio最大只出過2TB, 所以只可換盡2TB容量.
WD新版PCB(無J6 Jumper Reset位)唔可以換大於出廠時所定容量的Harddisk, 例如出廠時2TB只可換回2TB, 換大或少容量也不可.
另外WD 3.5"外置只可換WD Green的Harddisk.

本人經驗就試過舊款mybook home/studio(膠殼)1TB成功換2TB WD Green Harddisk, 新舊Harddisk data仍在, 唔需重新format. 新款mybook studio(金屬殼)2TB換3TB, 但只認到2TB容量, 新舊harddisk原有data全滅, 必需重新format.

回覆  Amuro
俾足電就得架啦
kai_lar 發表於 2015-5-24 03:09

我以為佢會醒到detect你個size,唔比你upgrade。

WD舊PCB (有J6 Jumper Reset位)嘅可以自行upgrade Harddisk容量, 但要check清楚那型號最大出到幾多TB, 只會s ...
halo0026 發表於 2015-5-24 04:50

呀…真係。

咁點分新舊PCB?邊處買最大機會有舊嘢?

回覆 6# halo0026
WD咁狗?

回覆 8# Amuro

要拆開睇先知新舊PCB, 舊PCB版會有一個兩腳Jumper金屬位寫住J6, 換新harddisk後要喺未接電前用金屬鑼絲批連接兩腳一下做reset, 新版PCB無呢個jumper位.