[記憶卡] ADATA Micro SD C10 64G開箱+認真測試,USB2.0下表現超群!

經過上次買到假卡嘅教訓,我今次就喺big1用正價買左ADATA  Premier MicroSDXC with OTG microReader UHS-I Class10 64GB。

上面水蛇春咁長嘅名,可以簡單概括一下:64G Micro SD C10+二合一card reader。

包裝入面擺放左一個card reader同埋一張micro SD卡。
無左SD卡套,有啲似係想節省成本。。。

背面有些許差異,可以見到包裝條碼旁邊有幾張小圖,教用家點樣用佢嘅card reader。
其實原本我係想買舊款嘅card reader,可惜舊款得番16G有剩,所以轉買新款。
舊款card reader:http://tw.adata.com/tw/sd/feature/116

打開包裝之後,就可以見到card reader嘅廬山真面目!(其實主角係micro SD

比較唔滿意佢嘅設計。USB及micro USB插頭收起嘅狀態下,可以望到入面嘅空間,搞到有啲山寨咁。。。
不過整體外觀唔錯,磨砂表面+亮面斜邊,幾好睇
不過logo嘅字印得有啲隨便

各位知唔知道中間嗰粒“的”係咩用途?

嗰粒“的”係用黎將已插入嘅Micro SD推出黎,方便用家取出Micro SD。
哩個真係夠曬貼心

將USB/Micro USB插頭推出之後,個樣好睇好多。
雖然係藍色,但係佢絕對唔係USB 3.0,各位CHing可以死心。

將Micro SD插入電腦,然後就開始測試啦。
到底佢嘅表現如何?
由於本人家貧,家中電腦非常落後,依然係用緊USB 2.0。
測試結果僅供參考。

第一次測試,成績平平(自己睇圖啦):

第二次測試,好少少,但未算好(同上):

見到成績平平,有啲失望?
睇埋先啦:
之後用Oricro 5566C3 USB3.0 Card Reader再測試,表現逆天。
第一次測試,超勁

第二次再試,更好!!!

exFAT格式,舊手機應該用唔到。

然後。。。

orico整到張卡掉漆。。。

開箱完畢,感謝觀看!

Big 1 買, 奇怪 packing 冇行貨貼紙  

Android

Big 1 買, 奇怪 packing 冇行貨貼紙   

Android
imax 發表於 2015-6-25 14:03

一向都無,但係如果你問佢地嘅職員,職員會幫你貼番一張好似華強北咁

Pretty expensive。。。

Pretty expensive。。。
hs008 發表於 2015-6-25 14:23

讀寫速度真係比32G快,加上讀卡器品質都幾好,算係幾值。
    用開ADATA產品,品質都幾滿意。雖然佢啲USB 2.0手指比較慢,但USB 3.0手指速度唔錯。
    加上永久保養,買得過。
    希望有CHing試下USB 3.0速度如何。

有小小貴

有小小貴
wok12345 發表於 2015-6-25 14:52

無讀卡器版本好似係155港幣。。。即係讀卡器價值34蚊
    讀卡器嘅外觀幾好,品質更好,而且都係永久保養,當然貴啦!

行USB3 有幾快尼?

有冇 samsung evo 快?

行USB3 有幾快尼?

有冇 samsung evo 快?
appletv 發表於 2015-6-25 16:38

由於本人家貧,家中電腦非常落後,依然係用緊USB 2.0,所以做唔到USB3.0測試。
    只能希望有其他CHing可以試下USB 3.0速度如何。

恭喜C兄入手正貨