[其他] Kingston USB Micro SD Reader開箱,雞肋。

今日去剪星行左一圈,偶然發現左一件睇落唔錯嘅Micro SD讀卡器。
20蚊唔算好貴(但係唔值),不過外觀唔錯,所以買一個試試。

哩一款讀卡器,都唔係咩新嘢。而且USB2.0已經被USB3.0逐漸取代,諗番轉頭其實唔抵買。
下次真係唔可以衝動消費,要了解清楚自己嘅需要先好買。。。
不過既然無咩問題,都無可能無端端退左佢架,所以唯有照用。。。
上次買Kingston,係幫親戚買一張Kingston嘅micro SD(唔記得買左幾大容量)。
嗰時我部舊手機買左無耐,真係幾耐之前嘅事啦。。。
不過包裝真係一式一樣,一眼就睇得出係Kingston出品(左邊紅色人頭非常顯眼)。

包裝背面。好多字,密密麻麻,主要都係一啲重要資訊。
包含多國語言,好多信息都省略左,但有提供網頁資訊。
Kingston嘅包裝真係好普通,欠缺對產品嘅介紹。
希望日後會有改善啦,畢竟無幾多人會對全文字嘅包裝感興趣。

打開包裝,會發現Kingston非常懂得“善用”包裝內部空白位置。
居然連包裝入面都有密密麻麻嘅細字。。。
入面幾乎寫滿多國語言嘅“保固條款”。。。
睇多幾眼都會眼花。

睇完包裝,跟住就終於要睇下產品。
打開包裝後,原來Kingston額外用一個小膠袋裝住card reader,有啲浪費。
但不得不提,佢嘅包裝包得幾好,而且後面嘅掛繩擺放得好整齊。

膠袋包裝背後有膠紙。。。
Kingston對一個20蚊嘅讀卡器都幾有心思,包裝有唔少功夫。
不過我依然覺得係浪費。

撕開膠紙,發現裝住card reader嘅膠袋,size足以裝下最少三個card reader。
應該算係過度包裝。

取出讀卡器,USB插頭背面印有一啲文字。
哩個card reader係中國製造。
但包裝外並未註明產地,相比之下其他品牌所生產嘅產品大多都有於包裝上註明產地。

讀卡器正面。
未拆開包裝之前,我仲以為card reader係用金屬外殼。
card reader嘅做工幾好,都算對得住哩個價錢。
USB插頭並非磨砂設計,好容易刮花,要小心注意。

與ADATA二合一card reader作對比。
Kingston嘅card reader,體積較細小,非常方便攜帶。
ADATA唔算大舊,畢竟係具有OTG功能以及保護外殼。

Kingston card reader比ADATA更薄,ADATA或者需要減肥。
但係Kingston並非金屬外殼,更薄即係代表更脆弱。
Kingston可以考慮日後換上金屬外殼,增加時尚感同時提高堅固度。

外貌各有特色。Kingston做工較好,ADATA較堅固。

然後就係做讀寫測試。
由於家中無Kingston嘅Micro SD,於是就用ADATA 32G Micro SDHC C10進行測試。

以下係測試結果,總共測試四次,第四次測試結果最佳。

讀寫表現與ADATA接近,但明顯落後於採用USB 3.0嘅card reader。
只適合外出攜帶用,讀寫速度一般。

拔出Micro SD,再一次掉漆。
又係ADATA。。。(詳見ADATA 64G Micro SD開箱測試:http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2205543
應該真係ADATA嘅問題。。。

插入SanDisk Micro SD測試。

拔出之後並無掉漆情況出現。

本次開箱完畢,感謝觀看。

廿蚊雞做二百字開箱文
五舊水嘅應該可以寫論文喇
樓主咁有心值得俾Like

哩種極品差劣 micro reader 我 6 年前已中過伏喇

當時係同張 kingmax 2gb micro card 一 包買嘅

本身只係一塊過, 兩旁冇凸邊插咗 usb 會向上斜起

斜向上變成唔夠彈力接觸, 一時得一時唔得

依家一定要有埋金屬框先會買

今日去剪星行左一圈,偶然發現左一件睇落唔錯嘅Micro SD讀卡器。
20蚊唔算好貴(但係唔值),不過外觀唔錯 ...
hk133 發表於 2015-7-10 18:34

KingMax幾年前已經出咗,之前買HK$30,外表同Kingston呢隻款9成9似樣

KingMax幾年前已經出咗,之前買HK$30,外表同Kingston呢隻款9成9似樣
kcyipgar 發表於 2015-7-10 22:29

http://www.lelong.com.my/card-re ... -2016-02-Sale-P.htm

認住佢啦 ~~~~~ 十個劣  

回覆 1# hk133
C Hing 下次可以試吓呢隻平又正 ---> http://www.eagletec.com.hk/catal ... 9583ed002e72dc321de

上年黄金電腦節亦係 cut ★買, $10 隻共買兩隻, 用得滿意

廿蚊雞做二百字開箱文
五舊水嘅應該可以寫論文喇
樓主咁有心值得俾Like  ...
CMZ 發表於 2015-7-10 21:02

無咁誇張
第一次嘗試寫得詳細啲,寫多啲內容
睇黎哩個嘗試係正確嘅。
感謝支持。

回覆  hk133
C Hing 下次可以試吓呢隻平又正 --->

上年黄金電腦節亦係 cut ★買, $10 隻共買兩隻, 用得 ...
imax 發表於 2015-7-11 00:21

哩隻card reader應該係大陸廠代工,我喺新高登三樓搵到一個外貌完全一樣,但牌子唔一樣嘅card reader ,賣5蚊。
http://www.kawau.com.cn/cn/ProductView.asp?ID=251
USB口刻字居然同eagletec一致,估計唔係巧合。
讀寫速度都唔錯,物有所值。不過相比起Kingston,外觀太普通。
而且eagletec哩款card reader,明明無指示燈,又要寫住有,都唔知佢地究竟有無用過。

Kingston呢隻我有
好耐之前跟4GB Card一pack的
好快甩油成隻變銀色
唯一好處應該係夠細

Kingston呢隻我有
好耐之前跟4GB Card一pack的
好快甩油成隻變銀色
唯一好處應該係夠細 ...
0011ss22 發表於 2015-7-11 09:26

都係USB3.0 card reader實用啲。