[其他] WD mybook live duo同 WD My Cloud EX2功能其實有咩分別

定係買Synology NAS好

Mybook Live Duo:入面係用WD Green...得一個USB擴充位 行USB 2.0
MyCloud EX2:新D,轉用WD RED .除左Spec靚D外 後面擴充位係USB 3.0 有兩個位
其實你Budget夠既話就一定係揀S記/Q記,功能會多好多,寫既Apps都會好過WD....WD 只係做到基本文件存取

Mybook Live Duo:入面係用WD Green...得一個USB擴充位 行USB 2.0
MyCloud EX2:新D,轉用WD RED .除左Spec靚D ...
arwah1234 發表於 2015-8-9 03:49

明白, 感謝
入門買邊款好?

絕對唔推薦用 WD

我隻 My passport essential 1TB, 插落 notebook 周不時 detect 唔到,
一係就話 bad pcb, 一係就話冇 ses device

但拎返公司插又用到, 就黎比佢玩死

絕對唔推薦用 WD

我隻 My passport essential 1TB, 插落 notebook 周不時 detect 唔到,
一係就話 bad pcb ...
kawing 發表於 2015-8-13 10:14

唔夠電,要用y cable

(Sent from HKEPC iPhone app)

千其唔好買被動式散熱的NAS,真係好快打柴。

friendhtc 發表於 2015-8-15 14:28

但我插個hdd去usb 3.0 notebook 都認唔到喎,以前一插就認到。。。

而家插返去usb 2.0 notebook 又認唔到, 救命

千其唔好買被動式散熱的NAS,真係好快打柴。
風十三 發表於 2015-8-15 21:56

S記214j係咪被動式?

S記214j係咪被動式?

friendhtc 發表於 16-8-2015 02:33

不是,佢有抽氣fan,點都好過,被動式。
WD mybook live 我係公司,開哂冷氣同fan吹佢,最終都係要打半柴。
最後無計可施下,爆開個売,抽佢出嚟,其實真係好熱,手都掂唔到5秒。
始終氣流都無真正流入去売內給佢散熱。
我現時都後悔用被動式散熱,我而家攞咗去比人救內裡資料。
好彩係我另外有做offline backup,不過都要無咗一年資料。

friendhtc 發表於 2015-8-15 14:28

今日去買左條 y cable 試左唔得, 又係話 bad pcb, 冇 ses device