[隨身碟] USB 手指問題

情況係咁用緊隻Sandisk SDCZ48 Ultra USB 3.0

用NTFS格式過檔案去到180MB 好快但係唔知點解最後一定會停1-2分鍾先過完個檔案

求解

我有時都係咁,其實我估係佢顯示既速度/進度唔正確,就快行完條bar都未copy完,所以條bar要停低等實際進度跟上。

仲有試過用FAT32格式同EXFAT 就得10-20MB距離好遠

我有時都係咁,其實我估係佢顯示既速度/進度唔正確,就快行完條bar都未copy完,所以條bar要停低等實際進度 ...
leave 發表於 2015-10-22 15:24

如果咁睇即係USB手指用就死測試就爽?

如果咁睇即係USB手指用就死測試就爽?
pc990011 發表於 2015-10-22 15:28

用軟件測試出黎個速度係實際速度,唔係Windows顯示既錯誤速度。實際上,隻手指依然係行緊佢advertise既速度,只係Windows唔知點解標高左。

用軟件測試出黎個速度係實際速度,唔係Windows顯示既錯誤速度。實際上,隻手指依然係行緊佢advertise既速 ...
leave 發表於 2015-10-22 15:33

會唔會係NTFS用落USB手指有問題轉返FAT32 得10-20MB先係正常

之前聽人講好似係會寫入 RAM 再寫入手指, 所以見到個速度會快同埋間唔中會停一停等佢 RAM 入面果 D DATA 寫入晒手指先

會唔會係NTFS用落USB手指有問題轉返FAT32 得10-20MB先係正常
pc990011 發表於 2015-10-22 15:36

你用ATTO Disk Mark跑下分,再同網上review對比就知你隻手指係咪正常。(前提係你要有USB3.0)

網上面搵既

Extreme USB 3.0 16GB.png

網上搵既

我的

我果隻
明顯出左事~"~

回覆 9# pc990011
你隻手指正常,同一型號唔同容量速度都唔同係常識

仲有你網上揾張圖係SanDisk Extreme USB 3.0 16GB SDCZ80-016G嘅Benchmark,型號同你隻手指都唔同。
http://usb.userbenchmark.com/SanDisk-Extreme-USB-30-16GB/Rating/1301#atto