[隨身碟] usb過野問題

各位師兄想問下如果用手指過戲,次次過到最後果少少都會卡住好耐,明明話剩5秒過完但係可能要等成幾分鐘會係咩問題? 過相過文件冇問題 usb2.0同3.0都試過都係1樣,手指試過幾隻同幾個格式都係咁

USB HDD or 手指 ?
Using Tool to Check Your Device Writing Speed
IF Slow Speed USB Device Need Wait Longer Time

有幾隻間中也出現呢個問題,諗住用到就算。

USB HDD or 手指 ?
Using Tool to Check Your Device Writing Speed
IF Slow Speed USB Device Need Wait ...
drlui 發表於 2015-11-5 18:57

usb手指呀 係喎搵個外置hdd試下先...thx師兄

如果係Windows 7的話係Windows 7嘅Bug,無得解決。

回覆 1# kiting110

Uninstall KB2581464
試完講聲得唔得, 我早幾個月都有哩個問題, Uninstall左個update就ok左
不過唔記得抄底個KB#......

不過睇返history應該係KB2581464

回覆  kiting110

Uninstall KB2581464
試完講聲得唔得, 我早幾個月都有哩個問題, Uninstall左個update就o ...
wunit 發表於 2015-11-6 07:35

我應該冇更新過呢個呀,等我搵下先

我應該冇更新過呢個呀,等我搵下先
kiting110 發表於 2015-11-6 09:00

係唔係copy野時頭段去得好快, 之後去到99%就一路"5 seconds remaining" ?

通常500MB以上的野都會出事.......用Windows Explorer Copy 成個file去就係咁,
但係FTP或其他方法sequential咁寫入就正常, speed test 都正常

https://www.google.com.hk/?gws_rd=ssl#q=5+seconds+remaining+usb

有人話裝左KB2581464救得返, 不過我自己個case反而係uninstall左KB2581464就天下太平

係唔係copy野時頭段去得好快, 之後去到99%就一路"5 seconds remaining" ?

通常500MB以上的野都會出事... ...
wunit 發表於 2015-11-6 09:33

岩岩搵過冇裝kb2581464, 係呀多數過500mb都係咁

開頭快完結慢
目的地buffer滿左排緊隊?